Lekker én gezond: 5 x heerlijke recepten met fruit
Fruit alleen maar lekker als tussendoortje? Think again! Foodie Elise Van de Poel creëert vijf hartige recepten met seizoensfruit!
Gegrilde berloumi met blauwebessensalade
Berloumi is de Belgische halloumi: een zoute, kruidige kaas die je goed kan bakken of grillen en een heerlijk alternatief voor vlees.
Voor 4 personen - 35 minuten
Ingrediënten:
• 1 teentje knoflook
• 4 el olijfolie
• 350 g Berloumi (of halloumi)
• 3 cm gember
• 250 g blauwe bessen
• 3 takjes verse munt
• 1 rode ui
• 1 el rodewijnazijn
• 150 g jonge bladsalade
• peper en zout
Bereidingswijze
1. Pel en plet de knoflook. Meng met 2 eetlepels olijfolie. Snij de Berloumi in plakken en meng met de knoflookolie. Kruid met peper en bewaar in de koelkast tot je gaat grillen.
2. Rasp de gember. Halveer de blauwe bessen. Hak 6 blaadjes munt fijn. Snij de rode ui in fijne ringen. Meng de blauwe bessen met de gember, de rode ui, de munt, de rodewijnazijn, 2 eetlepels olijfolie en peper en zout.
3. Verhit een grill(pan) en bak de Berloumi 1 à 2 minuten aan beide kanten.
4. Meng de bladsalade met de blauwebessenmengeling en serveer met de Berloumi. Werk af met wat muntblaadjes en peper.
Gehaktbroodje met verse kersen
Een zomerse kijk op een klassieker! Het gehaktbroodje bestaat maar voor een derde uit vlees, de rest zijn linzen en champignons! De warme krieken zijn deze keer vervangen door verse kersen.
Voor 4 personen - ca. 30 minuten + 40 minuten in de oven
Ingrediënten
Voor het gehaktbroodje:
• 120 g rode linzen
• 1 ui
• 1 teentje knoflook
• 250 g champignons
• peper en zout
• 350 g varkens- of gemend gehakt
• 1 ei
• 100 g broodkruim
• nootmuskaat
• olijfolie
Voor de kersen:
• 650 g verse kersen (of 400 g diepvrieskersen)
• 1 sjalot
• olijfolie
• 2 takjes tijm
• snufje kaneel
• ½ appelsien, geperst
• 1 à 2 el balsamicoazijn
• 1 el honing
• peper en zout
Voor het slaatje:
• 1 venkel
• 1 appel
• 2 lente-uitjes
• ½ appelsien, geperst
• 2 el olijfolie
• 1 tl graanmosterd
• peper en zout
Bereidingswijze
1. Kook de linzen gaar in water (zonder zout). Giet af en laat goed uitlekken. Pel en snipper de ui fijn. Pel en plet de knoflook. Hak de champignons grof.
2. Stoof de ui, knoflook en champignons gaar en kruid met peper en zout. Giet samen met de linzen in een blender en hak alles fijn. Meng met het gehakt, het ei en het broodkruim.
3. Kruid het gehaktmengsel met peper, zout en nootmuskaat naar smaak. Vorm een grote bol van het gehakt, leg het in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie en zet gedurende 40 minuten in een voorverwarmde oven van 185 °C.
4. Ontpit de kersen. Snij de sjalot in fijne ringen. Stoof de sjalot in een scheutje olijfolie gedurende 1 minuut. Voeg de kersen, de tijm, kaneel, het appelsiensap, de balsamicoazijn en honing toe. Kruid met peper en zout en laat 3 minuten zachtjes garen.
5. Als de kersen vrij zoet zijn, voeg dan nog 1 eetlepel balsamicoazijn toe.
6. Snij voor het slaatje de venkel en appel in flinterdunne plakjes. Snij de lente-uitjes in fijne ringen. Meng alles met het appelsiensap, de olijfolie en de graanmosterd. Kruid met peper en zout.
7. Serveer het gehaktbrood met de kersen en het slaatje.
Chutney van mirabel, appel en steranijs
Chutneys zijn heerlijk bij vers brood, kaas, varkensvlees of kip. Mooi meegenomen: je kan er alle soorten seizoensfruit voor gebruiken!
Voor 1 potje - 25 minuten
Ingrediënten
• 1 middelgrote ui
• 1 teentje knoflook
• 1 grote appel
• 600 g mirabelpruimen of gele pruimen
• 1 steranijs
• 1 kaneelstok
• 120 ml appelazijn
• 100 g rietsuiker
• 1 mespunt chilivlokken (optioneel)
• extra: zuurdesembrood en oude kaas
Bereidingswijze
1. Pel en snipper de ui fijn. Pel en plet de knoflook. Schil de appel en snij in blokjes. Ontpit de pruimpjes en snij in 2 of 4 stukken.
2. Doe de ui, de knoflook, de pruimpjes, de steranijs, het kaneelstokje, de appelazijn en de rietsuiker in een steelpannetje en laat 10 minuten zachtjes koken.
3. Voeg dan de chilivlokken toe en laat ze nog 5 minuten meekoken. Roer regelmatig. Proef en voeg naar smaak extra appelazijn of rietsuiker toe. De rijpheid van de pruimen beïnvloedt namelijk de zoetheid.
4. Verwijder de kaneelstok en steranijs. Giet in glazen potten, sluit onmiddellijk af en bewaar op een koele, donkere plek. Laat liefst 3 tot 4 weken rusten voor je de chutney gebruikt. Heerlijk bij brood en kaas of bij een stukje vlees.
Salsa van aardbei en tomaat met gegrilde makreel
Makreel is een onderschatte vissoort. Het is een uiterst smaakvolle, gezonde noordzeevis. Heb je aardbeikroontjes over? In deze frisse salsa komen ze perfect tot hun recht!
Voor 4 personen - ca. 30 minuten
Ingrediënten
• 300 g krieltjes
• 2 tomaten
• 6 volledige aardbeien en de kroontjes van de overige aardbeien uit het bakje
• 1 kleine sjalot
• 3 takjes basilicum
• sap van 1 citroen
• 4 el olijfolie
• peper en zout
• 4 verse makreelfilets
Bereidingswijze
1. Kook de krieltjes beetgaar in gezouten water en laat ze afkoelen. Ontpit de tomaten en snij ze in blokjes. Snij de aardbeien en tomaten in blokjes. Hak de kroontjes fijn. Pel en snipper de sjalot heel fijn. Hak 6 blaadjes basilicum heel fijn.
2. Meng de aardbei, tomaat, sjalot en basilicum met 2 eetlepels citroensap, 2 eetlepels olijfolie, peper en zout. Bewaar in de koelkast.
3. Wrijf de makreelfilets in met de overige olijfolie, kruid met peper en zout en gril ze 2 minuten aan beide kanten.
4. Serveer de gegrilde makreel met de salsa, krieltjes en een paar basilicumblaadjes.
Krokante driehoekjes van peer, ui, citroentijm en Belgische (geiten)brie
Onze prachtige Belgische peren lijken wel te blozen met die rode kaakjes. Eet ze niet alleen als tussendoortje, maar gebruik ze ook eens in een hartig gerecht. Een pittige Belgische (geiten)brie smaakt er overheerlijk bij.
25 minuten + 15 minuten in de oven
Ingrediënten
• 1 ui
• 1 klontje + 1 el boter
• 2 peren
• sap van ½ citroen
• 100 g (geiten)brie
• 2 takjes citroentijm (te koop in het tuincentrum) of gewone tijm
• 4 vellen brickdeeg
• peper en zout
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 190 °C. Pel en snipper de ui fijn. Stoof de ui zacht in een klontje boter en laat afkoelen.
2. Schil de peren, ontpit, snij in fijne blokjes en besprenkel met wat citroensap. Snij de brie in stukjes. Meng de peer met de ui en de blaadjes van de citroentijm en kruid met peper en zout.
3. Laat de overige boter smelten. Snij van het brickdeeg 8 lange repen van 10 centimeter breed. Besmeer de repen met gesmolten boter. Leg op het uiteinde van elke reep 1 volle eetlepel peermengeling en kleine stukjes brie. Vouw om en herhaal het omvouwen tot je mooie gesloten driehoekjes hebt.
4. Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak gedurende 12 à 15 minuten in de voorverwarmde oven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kaneelrollen zijn een hype dankzij Instagram. “Speculoos cream of cookie dough: de toppings maken het visueel aantrekkelijk”
-
“Ik ben in mijn leven altijd op zoek naar goede, betaalbare wijnen”: Sven Ornelis trots op eigen online wijnhandel
In de HLN Original ‘Het Vakantiehuis’ stelt radiopresentator Sven Ornelis zijn appartement in Barcelona voor. De ideale dag van Sven in Spanje draait om rust en culinair genot. En dat laatste vindt de JOE-stem in zijn eigen wijnen. Hij laat Birgit Van Mol meegenieten van de cava die hij zelf zorgvuldig selecteerde voor zijn online wijnhandel. “Deze cava heeft zo’n beetje de ‘biscuit’ van de champagne”, klinkt het. Bekijk hieronder de volledige aflevering. -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
-
PREMIUM
Voor NINA bedacht foodie Sonja Peeters het perfecte kerstmenu: makkelijk, kindvriendelijk én het ziet er goed uit
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Uitblinken met bladerdeeg? ‘TwinCooks’ Elsie en Leen delen 3 gezonde, snelle en vegan recepten met een crunch
Pal op hun vijftigste verjaardag begonnen Elsie en Leen Ribbens hun eigen YouTube-kanaal TwinCooks, waarin ze een vegan versie van hun lievelingsgerechten maken. Exclusief delen ze met ons drie heerlijke creaties waarin bladerdeeg centraal staat, die bewijzen hoe snel, doodnormaal en watertandend lekker vegan kan zijn. -
‘Pizza toast’-recept van topmodel Hailey Bieber verovert het internet en is perfect voor wie houdt van pizza en burrata
-
Lidl
De ultieme kerstklassieker om samen van te genieten: gevulde kalkoen
-
Lidl
We love witloof! Vul de wintergroente eens met champignons en druiven
Hé, gij daar! Show some loof, want de week van 1 tot en met 7 februari staat helemaal in het teken van witloof. Steek de lekkere wintergroente eens in een verfijnd jasje en vul met champignons en druiven. Met een krokant gebakken cordon bleu en een notencrumble voor wat extra crunch heb je zo een bordje onversneden comfortfood. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
Wel de smaak, niet de tranen: ‘Sunions’ zijn de allereerste uien op aarde waarvan je niet moet huilen
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer