Direct naar artikelinhoud
Congo

Congolese Nobeprijswinnaar Mukwege met de dood bedreigd

Denis Mukwege, Nobelprijswinnaar voor de vrede in 2018.Beeld AFP

De Congolese regering heeft zaterdag aangekondigd dat er een onderzoek komt naar doodsbedreigingen aan het adres van Denis Mukwege, Nobelprijswinnaar voor de vrede in 2018. De regering kondigde ook aan dat er maatregelen worden genomen om de veiligheid van de gelauwerde arts te waarborgen.

en

De beroemde Congolese gynaecoloog, die de Nobelprijs kreeg voor de zorg die hij verleent aan vrouwelijke slachtoffers van verkrachting in het oosten van Congo, is samen met zijn gezin het mikpunt geweest van “intimidatie, haatcorrespondentie en doodsbedreigingen”, zo blijkt uit de notulen van de Congolese ministerraad.

Volgens het document kwamen de dreigementen nadat Mukwege had opgeroepen tot de oprichting van een internationaal straftribunaal voor Congo, om de ernstige misdaden van de afgelopen 20 jaar tegen burgers te berechten. “De president van de republiek heeft er bij de regering op aangedrongen alle nodige maatregelen te nemen om de veiligheid van Dr. Mukwege te waarborgen” en verzocht om “het openen van een onderzoek” naar deze bedreigingen, aldus het Congolees regeringsrapport.

‘Massale wreedheden’

Op 17 juli riep Mukwege op tot de oprichting van een speciaal tribunaal voor Congo, waarbij hij de “massale wreedheden (...) begaan in een klimaat van algemene straffeloosheid” aan de kaak stelde. Dit geweld heeft “miljoenen doden en ontheemden veroorzaakt, evenals honderdduizenden gevallen van verkrachting”, zei de gynaecoloog. Op 31 juli hekelde hij in een persbericht bedreigingen en intimidatie tegen hem en zijn familieleden, nadat hij in een tweet een paar dagen eerder een nieuw bloedbad onder burgers in de provincie Zuid-Kivu aan de kaak had gesteld.

Oost-Congo was het epicentrum van twee regionale oorlogen tussen 1996 en 2003. Sindsdien is dat gebied het toneel geweest van geweld en wreedheden begaan door tal van gewapende groeperingen en milities, Congolese en buitenlandse, om etnische redenen en voor het winnen van land of voor de controle over delfstoffen. De burgers zijn hiervan de belangrijkste slachtoffers.

Mukwege is in oktober 2012 al aan een terroristische aanslag op zijn huis ontsnapt. Zijn bewaker werd toen vermoord door de aanvallers.