Direct naar artikelinhoud
Film

Ai Weiwei brengt film uit over lockdown Wuhan

Ai Weiwei heeft de regie en productie van de 115 minuten lange docu vanuit ballingschap in Europa geleid.Beeld EPA
en

De Chinese dissidente kunstenaar Ai Weiwei heeft een documentaire uitgebracht over de lockdown in Wuhan, waar het coronavirus eind vorig jaar voor het eerst de kop opstak. Ai Weiwei heeft de regie en productie van de 115 minuten lange documentaire vanuit ballingschap in Europa geleid. De beelden in Coronation zijn gemaakt door ‘gewone burgers’.

“We brengen Coronation uit als een ode aan alle artsen en verplegers die tegen Covid-19 vechten”, schreef Ai Weiwei op Twitter. De film gaat over “het politieke spook van de Chinese staatscontrole van de eerste tot de laatste dag van de vergrendeling van Wuhan”, staat op de website over de film. In de film is de “bruut efficiënte, gemilitariseerde reactie” van de Communistische Partij in China op het virus vastgelegd.

In een interview in The New York Times zegt Ai Weiwei dat hij met de film heeft geprobeerd te weerspiegelen wat gewone Chinezen hebben doorgemaakt. Zijn team heeft voor de documentaire bijna 500 uur aan filmmateriaal doorgespit. Er zijn onder meer drone-opnames gebruikt, evenals beveiligingsbeelden van ziekenhuizen en video’s van medisch personeel dat patiënten behandelt.

Op de website van de kunstenaar kan je (tegen betaling) de volledige documentaire bekijken.