Delfine Persoon verliest kamp van de revanche tegen Katie Taylor: “Dit keer respecteer ik de beslissing van de jury”

Delfine Persoon (35) is er zaterdagavond in Engeland niet in geslaagd om de vier belangrijkste gordels in het vrouwenboksen (WBA, IBF, WBO en WBC) bij de lichtgewichten die ze vorig jaar in New York verloor aan Katie Taylor (34) terug te pakken. Persoon verloor net als vorige keer tegen de Ierse na een beslissing van de jury en moet de droom om zich ooit nog tot undisputed world champion te kronen voorgoed opbergen. “Maar dit keer respecteer ik de beslissing van de jury”, zei Persoon, die na haar kamp ook een buiging maakte voor Taylor.

14 maanden nadat Katie Taylor in de New Yorkse sporttempel Madison Square Garden dankzij een nipte en controversiële jurybeslissing de vier belangrijkste boksgordels meegraaide voor de neus van een woedende Delfine Persoon stonden de twee rivales opnieuw tegenover elkaar in de ring. Dit keer voor 22.000 joelende fans, maar in een geïmproviseerde boksarena in de tuin van het privédomein van Eddie Hearn, de belangrijkste bokspromotor ter wereld en manager van Katie Taylor.

De Ierse was vastberaden om te bewijzen dat ze die wereldtitels vorig jaar niet cadeau had gekregen van de jury, zoals een groot deel van de bokswereld achteraf beweerde. Delfine Persoon was dan weer hypergemotiveerd om haar allerlaatste kans om zich tot undisputed world champion te kronen met beide handen te grijpen.

Gebroken neus in de tweede ronde

Zoals verwacht begon Delfine Persoon dan ook als een bezetene aan de eerste van tien ronden van twee minuten: agressief en in hoog tempo bestookte ze Taylor met een resem aanvallen. Ook de tactiek van de Ierse was geen verrassing. Taylor koos voor de counter en ontweek zo veel mogelijk klappen van de West-Vlaamse. Als de Ierse ex-olympische kampioene dan toch eens uithaalde, was het wel goed raak. In de tweede ronde brak ze de neus van Persoon, die fel gehavend achterbleef.

Gevloek tijdens het oplapwerk in de Belgische hoek tussen de tweede en derde ronde, even leek de moed in Persoons schoenen te zakken. Maar onze landgenote hervond haar strijdlust halfweg de partij en begon Taylor onophoudelijk te bestoken. Iets te onbesuisd en niet accuraat genoeg. Maar de Ierse titelverdedigster kwam hoe langer hoe meer in de verdrukking door dat bombardement aan aanvallen. In de zesde ronde verscheen een bult zo groot als een tennisbal boven het oog van Taylor. In de achtste ronde ging Taylor zelfs twee keer bijna door haar knieën. De ongeslagen koningin van het vrouwenboksen wankelde, maar plooide finaal niet. Ook niet toen in de laatste Persoon alles of niets speelde.

Opnieuw beslissing van de jury

Net zoals in New York moest de jury beslissen over winst en verlies. En net zoals in New York koos de driekoppige wedstrijdleiding de kant van Taylor: 98-93, 96-94 en 96-94 (tegenover (95-95, 96-94 en 96-94 in New York). Een keuze voor de elegantere en technisch mooiere stijl van Taylor boven de onaflatende power van Persoon.

Delfine Persoon: “Respect voor Katie, ze verdient de zege”

Dit keer kon onze landgenote er wel mee leven. Achteraf maakte ze een buiging voor Taylor en trakteerde ze de aartsrivale die ze een jaar lang had verfoeid op een dikke knuffel. In het interview achteraf werd de strijdbijl definitief begraven. “Deze keer leg ik me wel neer bij de beslissing van jury”, gaf Persoon toe. “Het was vandaag haar avond om te winnen. Ik heb geen excuses vandaag. Al mijn respect voor Katie, ze verdient vandaag de zege.”

    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    MEER OVER Andere sporten