Coronavirus: cijfers dalen nu al 7 dagen op rij, behalve in Brussel

Het gemiddelde aantal besmettingen met het coronavirus in ons land is voor de zevende dag op rij gedaald. In de week van 13 tot 19 augustus raakten dagelijks gemiddeld 508 Belgen besmet met het virus, zo’n 15 procent minder dan de week ervoor. In Brussel is dat aantal wél nog gestegen.

Tussen 13 en 19 augustus raakten volgens Sciensano dagelijks gemiddeld 508 mensen (507,9 om precies te zijn) besmet met het coronavirus. Da’s een daling van 15 procent in vergelijking met de week ervoor. Het ondertussen al de zevende dag op rij dat het gemiddelde aantal besmettingen met ongeveer die hoeveelheid daalt.

Brussel

In Brussel is helemaal geen sprake van een daling van het aantal besmettingen. Daar raakten in de week van 13 tot 19 augustus bijna 900 mensen besmet met het virus, 76 meer dan de week ervoor. Ook in de provincies Vlaams-Brabant en Henegouwen begint dat cijfer te stijgen.

In totaal raakten in ons land nu al 81.468 mensen besmet met het coronavirus. Dat zijn er 574 meer dan gisteren. Dat aantal is wel nog niet officieel. Sciensano heeft zo’n vier dagen nodig om het te controleren.

Gemiddeld 26 ziekenhuisopnames

Er komt wel goed nieuws uit de Belgische ziekenhuizen, want ook daar daalt het aantal coronapatiënten. De voorbije week werden dagelijks 26 mensen opgenomen die besmet waren met het coronavirus. De week ervoor ging het nog om 34 opnames van coronapatiënten.

In totaal zijn nu 310 bedden in de Belgische ziekenhuizen bezet door coronapatiënten. Dat zijn er 2 minder dan gisteren. Van die 310 coronapatiënten liggen er 85 op de afdelingen intensieve zorgen, 11 méér dan gisteren. 47 van hen moeten worden beademd. Dat aantal is niet veranderd.

Gemiddeld 10 doden

Minder goed nieuws komt dan weer vanuit de hoek van het aantal overlijdens door het coronavirus. Tussen 13 en 19 augustus kwamen dagelijks gemiddeld 10 mensen (9,7 om precies te zijn) om het leven door de gevolgen van Covid-19. In totaal is nu sprake van 9.988 overlijdens, 3 meer dan gisteren.

Extra Covid-19-toeslag

De Vlaamse regering heeft zo’n 6.500 kinderen een extra Covid-19-toeslag uitbetaald, bovenop de gezinsbijslag (da’s de vroegere kinderbijslag). Da’s niet zo veel, want de regering had op zo’n 126.000 kinderen gerekend, klinkt het bij minister van Welzijn Wouter Beke van CD&V.

De Covid-19-toeslag is bedoeld voor gezinnen die vanaf maart een stuk minder verdiend hebben door de coronacrisis en dat ook kunnen aantonen. Concreet moet het inkomen met minstens 10 procent gedaald zijn, en in maart, april, mei of juni minder dan 2.213 euro zijn.

Gezinnen waarbij die voorwaarden van toepassing zijn krijgen eenmalig 120 euro per kind. Dat bedrag wordt uitbetaald in drie maandelijkse schijven. Beke roept nu op om toch nog de toeslag aan te vragen.

Meer