Aleksej Navalny  ©  AP

“Navalny werd gevolgd door FSB-agenten voor hij vergiftigd werd”

De Russische liberale oppositieleider Aleksej Navalny werd nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten in de dagen voorafgaand aan donderdag, toen hij volgens bronnen in zijn omgeving werd vergiftigd. De Russische boulevardkrant Moskovski Komsolets meldt dat op basis van politiebronnen.

Bron: Reuters

Voordat Navalny donderdagochtend plotseling erg ziek werd aan boord van een vlucht van Tomsk naar Moskou zou hij zijn gevolgd door agenten in burger van de federale veiligheidsdienst FSB. Ook werd de hij met beveiligingscamera’s in de gaten gehouden.

Bronnen binnen inlichtingenkringen zouden alle details over de reis die de Kremlin-criticus voor de vermeende vergiftiging maakte uitvoerig hebben gedeeld met Moskovski Komsolets.

De krant meldt onder meer hoeveel kamers Navalny’s medewerkers in een lokaal hotel hadden geboekt en dat Navalny besloot niet in de kamer te slapen die op zijn naam was gereserveerd.

Een vriend van Navalny huurde een appartement voor hem, maar dat werd door de politie ontdekt toen een van Navalny’s aanhangers sushi bestelde voor dat adres.

Navalny’s woordvoerder Kira Jarmisj reageerde via Twitter op het verhaal. „De schaal van de surveillance verbaast me helemaal niet”, schreef ze. „Wat me wel verrast is dat inlichtingenbronnen er niet voor terugschrikken dit te vertellen.”

De krant meldt verder dat inlichtingenbronnen zeggen dat uit het schaduwen van Navalny geen verdachte contacten naar voren zijn gekomen die zijn plotselinge ziekte kunnen verklaren. De bronnen denken dat, als Navalny vergiftigd is, de vergiftiging heeft plaatsgevonden op het vliegveld of in het vliegtuig.

Testresultaten van monsters die de politie heeft genomen op plekken waar Navalny met zijn team was, laten nog op zich wachten. De eerste resultaten worden maandag verwacht. Later komende week komen volgens de krant de resultaten van testen op radioactief materiaal. Of die openbaar worden gemaakt is nog niet duidelijk.

Navalny, een van de grootste critici van president Vladimir Poetin, werd zaterdagochtend rond 10.30 uur opgenomen in het Charité-ziekenhuis in Berlijn. Anderhalf uur eerder was hij met een speciaal ambulancevliegtuig geland op de luchthaven Tegel in Berlijn. Daar zal hij verder behandeld worden voor de coma waar hij in beland is sinds hij donderdag onwel werd op een vlucht naar Moskou. Volgens zijn team werd hij vergiftigd, Russische artsen ontkennen dat.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer