Op een plastic stoeltje aan een hek achteraan het woonzorgcentrum: zo vierde Josette Van Wouwe haar 81ste verjaardag. Vanop vier meter afstand én achter een dranghek mocht haar dochter haar feliciteren.
Volledig scherm
PREMIUM
Op een plastic stoeltje aan een hek achteraan het woonzorgcentrum: zo vierde Josette Van Wouwe haar 81ste verjaardag. Vanop vier meter afstand én achter een dranghek mocht haar dochter haar feliciteren. © RV

Ouderen kwijnen weg in rusthuis: "Ze sterven niet aan corona. Maar ze léven ook niet meer"

‘Als ze niet sterven, is het geen nieuws.’ Op die Facebookgroep pleiten nu al een paar honderd familieleden van rusthuisbewoners voor menselijke coronamaatregelen. Of zoals de oprichtster het verwoordt: “Eens de oudjes tijdens de eerste lockdown massaal zijn gestopt met te overlijden, schenken beleidsmakers nog maar heel weinig aandacht aan woonzorgouderen.” Al vele maanden verstoken van menselijk contact, kwijnt deze vergeten groep stilaan letterlijk weg.

168 reacties

  • Claudia Rosseel

    4 jaar geleden
    Is het normaal dat mensen op hun kamer worden opgesloten, zonder dagelijkse wandeling of beweging, met als enige dagactiviteit televisie kijken en grootkeukenvoer naar binnen lepelen (als dat nog lukt)? In gevangenissen is het regime vrijer. "De gedetineerde heeft recht op lichamelijke oefeningen en sport gedurende ten minste twee uren in de week en recht op een dagelijkse wandeling of een andere recreatieve activiteit van minstens één uur in de buitenlucht."
  • Wendy stroobants

    4 jaar geleden
    Niet overal zijn er van deze situaties te vinden. Bewoners kunnen binnen in het woonzorgcentrum hun leventje verder leiden, aan activiteiten deelnemen, genieten van een terrasje,... Het gaat verder, er wordt gelachen en gefeest. Waarom al de negatieve kritiek. Laat ons nog even doorbijten en hopen dat het virus niet teveel meer toeslaat zodat er nog menig fijne jaren met wel bezoek kunnen doorgaan , maar daarvoor is de hulp en begrip van iedereen nodig.
  • wim snauwaert

    4 jaar geleden
    Nagel op de kop, Christel Lenaerts Er wordt gemakkelijk over gesproken tot men zelf een zwaar hulpbehoevende oudere moet verzorgen. Dat is niet mogelijk indien je zelf nog werkt want die mensen hebben 24 u op 24 toezicht en hulp nodig Zitten soms heel de nacht te roepen en te rommelen.....Begin er maar aan....
  • jean-pierre Vermyle

    4 jaar geleden
    onze rusthuizen zijn volledig dépassé.deze rusthuizen,zouden meer dynamisch moeten zijn.behalve een kamer,een tv zaal en een eetplaats zijn er geen mogelijkheden voor de verblijvers.logisch dus dat ze daar op hun dood wachten.maak van rusthuizen actieve plaatsen,met opgeleid personeel.de mensen moeten er ook eens over nadenken dat hun gespaard geld hiervoor zal dienen,en niet voor hun kinderen.
  • Willy van craen

    4 jaar geleden
    Ik ben zelf 80 j en werk nog als zelfstandige. Als ik uit een ouderlingentehuis kwam was ik telkens wat down maar grote bewondering voor het personeel.Ik heb het wel moeilijk met de militaire regels. Hopelijk kom ik er niet.