Direct naar artikelinhoud
AchtergrondRode zones

Steeds meer bestemmingen kleuren rood: ‘Sla die reis maar over’

Toeristen op Ibiza.Beeld Getty Images

Nog snel een reisje voor het vakantieseizoen helemaal voorbij is? De mogelijkheden worden schaarser. Ook de Provence en de Balearen zijn nu verboden gebied, want ze zijn naar code rood overgeschakeld. Wie daar geweest is, moet in quarantaine. ‘Zeer vervelend, nu het schooljaar opnieuw begint’, zegt Marc Van Ranst, die herhaalt: ‘Sla dit jaar uw vakantie over.’

Helemaal onverwacht kwam de beslissing niet van Buitenlandse Zaken om Ibiza en Mallorca rood te kleuren. Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk hadden eerder al maatregelen genomen. De Britse regering riep al op 27 juli op om niet naar de Balearen te reizen en Nederlanders moeten sinds 16 augustus twee weken in quarantaine als ze terugkeren uit Ibiza of Mallorca. In Duitsland werden op 17 augustus alle vluchten naar Spanje geschrapt. 

Vrijdag volgde België, ruim later dan andere landen dus. Hoe dat kan? Buitenlandse Zaken verwijst naar het advies van Celeval, de federale expertengroep die donderdag vergaderde. “Ze hebben hun advies gegeven op basis van de recente data die ter beschikking kwamen”, zegt de woordvoerder.

Reizigers die terugkeren van de Balearen, zijn nu verplicht om zich te laten testen én om twee weken in quarantaine te gaan. Dat geldt ook voor gezinnen met kinderen die terug naar school gaan. “Zij zullen het begin van het schooljaar missen”, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven). Hij waarschuwde twee maanden geleden al voor de risico’s van reizen. “Die kaart met de codes was voorspelbaar. Alles was nog groen in juni maar dan zag je de oranje gebieden verschijnen. Ik heb toen gezegd: laat het maar zo, want reizen gaat niet hetzelfde zijn dit jaar. Je gaat meer stress en avontuur hebben dan je zou willen.”

Veilige reizen

Welke raad de viroloog nu nog zou geven? “De meeste vakantiegangers zijn al terug of staan op het terugkomen. Veel goede raad is er niet meer te geven, dat heb ik al gedaan. Maar pas op, heel veel mensen hebben ook veilige reizen gemaakt. Gaan wandelen in de Pyreneeën of rondtrekken met de camper en niemand tegenkomen onderweg, daar is niks mee.”

Reisorganisatie TUI heeft 3.500 klanten in de Balearen en Almería zitten. Zij worden de komende dagen met hun voorziene vlucht teruggevlogen naar België. Alleen de toeristen die na 29 augustus zouden terugkomen, moeten een vroegere vlucht nemen. TUI stuurt 28 lege vliegtuigen naar de Spaanse eilanden om de reizigers naar huis te brengen.

Veilige reizen
Beeld AFP

Mallorca is voor TUI de belangrijkste zomerbestemming. “Al sinds juli, toen het seizoen opende, wisten de toeristische centra dat ze in het vizier liepen”, zegt Piet Demeyere van TUI. “Elk hotel heeft zich tot in de kleinste details voorzien. Alle maatregelen zijn genomen. De social distancing werd vanzelf in acht genomen doordat de hotels slechts voor de helft vol zaten. En dan hebben Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk ook nog beslist hun vakantiegangers terug te halen, zodat er nog minder toeristen waren. De situatie is daar 100 procent veilig.”

Vervelende gevolgen

De rust en het gevoel van veiligheid dat de vakantiegangers hebben, staan in schril contrast met de maatregel die nu wordt genomen. “We krijgen geen paniekerige reacties van onze klanten. Ze merken weinig van corona. Ze zijn wel blij dat ze hun vakantie kunnen uitdoen. De vervelende gevolgen bij thuiskomst  (testen, quarantaine) kunnen ze helaas niet ontlopen.” Klanten die nog moesten vertrekken, worden door de klantendienst gecontacteerd en krijgen een andere bestemming, een voucher of terugbetaling voorgesteld.

Nog dit ten slotte: wie terugkeert van de Balearen, of een ander gebied met code rood, moet zich laten testen maar een quarantaine van 14 dagen is niet altijd nodig. Als de eerste test negatief is, kan men zich na 9 dagen opnieuw laten testen. Als ook die negatief is, kan de quarantaine opgeheven worden.