Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Marc Van Ranst: ‘Ook in ons land eerste herbesmetting met coronavirus vastgesteld’

Viroloog Marc Van Ranst.Beeld VTM Nieuws

Ook in België is voor de eerste keer een herbesmetting met het coronavirus vastgesteld. Dat heeft viroloog Marc Van Ranst gezegd in de studio van VTM Nieuws. ‘Het gaat om een patiënte die na drie maanden opnieuw is ziek geworden.’

“In het laboratorium hebben we de genetische sequentie van die twee virussen bepaald”, verklaart de viroloog aan VTM Nieuws. “En we hebben vastgesteld dat dezelfde patiënte na drie maanden opnieuw is ziek geworden - met een ander virus met elf mutaties.” 

Het is nu afwachten hoeveel gevallen er nog gaan bijkomen en wat dat zegt over ons immuunsysteem. “Het is ook mogelijk dat dit uitzonderingen zijn. Laten we dat hopen, maar goed nieuws is dit niet”, aldus Van Ranst. “Een heel leven immuun zijn voor deze ademhalingssyteemvirussen, mag je vergeten. Maar je hoopt natuurlijk wel dat de immuniteit alleszins langer dan vier maanden duurt en voor de meeste mensen zal dit ook wel zo zijn.”

Vaccin

En wat met een vaccin? “Je hoopt natuurlijk dat een vaccin mensen langer zal beschermen dan nu bijvoorbeeld het geval is voor griep. De eerste indicaties waren ook dat er minder veranderingen worden opgestapeld in het genetisch materiaal van deze coronavirussen dan dat het geval is bij influenzavirussen. Maar wanneer dat vaccin om het jaar moet gebeuren, dan zal dat zo zijn.” 

Eerder vandaag had een team van onderzoekers in Hongkong al gemeld dat een 33-jarige patiënt die in april besmet raakte met het coronavirus de eerste persoon ter wereld is bij wie een nieuwe infectie met het coronavirus werd vastgesteld.

Volg alle ontwikkelingen rond het coronavirus in onze liveblog