©  BELGA

Wielerbond stuurt bondscoach Rik Verbrugghe naar huis omdat hij EK-bubbel verliet

Bondscoach Rik Verbrugghe (46) is door de Belgische wielerbond op de Europese kampioenschappen in Plouay naar huis gestuurd. “Door een onfortuinlijk voorval heeft de bondscoach de bubbel van de Belgische selectie verlaten en daarom werd besloten om geen risico’s te nemen en hem naar huis te sturen. Sven Vanthourenhout zal zijn taak overnemen.

Verbrugghe zelf begrijpt de beslissing niet. “Dit is hallucinant. Omdat ik maandagavond laat heb gewerkt, de startlijsten waren laat binnen, was ik te laat om aan te schuiven bij het buffet. Ik ben dan samen met trainingscoördinator Erwin Borgonjon naar een restaurant in de buurt gegaan, waar we de regels van de horeca gerespecteerd hebben. Maar ’s morgens heeft technisch directeur Frederik Broché daar een probleem van gemaakt. Omdat ik de bubbel had verlaten.”

De bondscoach liet zich testen en ging in quarantaine. “Ik heb zelfs niks gegeten, want ik durfde geen bakker binnen te stappen. Dan zou ik opnieuw een test moeten ondergaan. Om 18u00 kreeg ik al het resultaat: negatief. Maar toch werd er beslist om mij naar huis te sturen. Samen met Borgonjon.”

“Geen cocaïne gesnoven”

Verbrugghe is absoluut niet te spreken over de maatregel. “Nogmaals: dit is echt absurd”, klinkt het. “Iedereen komt wel eens in contact met iemand die niet in de bubbel zit. Met het hotelpersoneel bijvoorbeeld. En we schuiven iedere dag aan bij een buffet waar ook de andere gasten van het hotel mee van eten. Ook op de koers kruis je mensen. Ik heb geen andere mensen vastgenomen hé. Honderd procent waterdicht is het nooit, dat kan ook niet. Ik heb niks fout gedaan.”

Opmerkelijk: Verbrugghe heeft het coronavirus al gehad in april. “Ik heb daarna ook testen gedaan en er zitten antistoffen in mijn lichaam. Maar oké: ik heb de bubbel verlaten. Maar mij daarvoor naar huis sturen? Zeker nu ik negatief testte. Ik ben niet zat het hotel binnengestrompeld of heb geen cocaïne gesnoven. Ik aanvaard de beslissing, maar dat wil niet zeggen dat ik ze ook moet begrijpen. Renners hebben mij al gecontacteerd, ook zij vinden het een vreemde beslissing.”

Gaat dit voorval gevolgen hebben? “Tja, ik hoop dat het niet blijft hangen. Maar zowel Broché, Jos Smets als voorzitter Tom van Damme hebben gezegd dat ze vertrouwen in mij blijven hebben voor het sportieve beleid.”

Op de eerste dag van het Europees kampioenschap pakte ons land twee bronzen medailles met Victor Campenaerts in de tijdrit bij de profs en Ilan Van Wilder in de tijdrit bij de beloften.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wielrennen