Direct naar artikelinhoud
Euthanasieproces

Advocaat van vrijgesproken arts in euthanasieproces nu zelf gedagvaard

Walter Van Steenbrugge.Beeld BELGA

Walter Van Steenbrugge moet op 7 september voor de correctionele rechtbank verschijnen. René Stockman, de generale overste van de Broeders van Liefde, beschuldigt de advocaat, die tijdens het euthanasieproces optrad, van laster. ‘Hij wil mij intimideren.’

Niet alleen Joris Van Hove, een van de artsen die vrijgesproken werd op het euthanasieproces rond Tine Nys, riskeert een nieuwe rechtszaak. Ook Van Hoves advocaat Walter Van Steenbrugge wordt nu gedagvaard. 

Volgens René Stockman, de generale overste van de rooms-katholieke congregatie Broeders van Liefde, heeft de man zich tijdens en na het proces schuldig gemaakt aan laster. Hij verwijst daarvoor naar zijn uitspraken op de preliminaire zitting. 

Van Steenbrugge stelde zich toen hardop vragen bij de totstandkoming van het proces. Ook na de vrijspraak van zijn cliënt herhaalde hij die boodschap. Hij schreef onder meer een lange brief aan de Kamer, waarin hij vroeg om “ongeoorloofde tussenkomsten bij de rechterlijke macht te onderzoeken”. Van Steenbrugge vermoedt dat er druk is gezet door de katholieke kerk. Hij begrijpt anders niet waarom het Openbaar Ministerie eerst een buitenvervolgingstelling vroeg voor de artsen en jaren later tot een ander standpunt kwam, namelijk dat van een strafrechtelijke vervolging.

Waar ging dit proces over?

Eind januari klonk in het Gentse hof van assisen de vrijspraak voor Joris Van Hove, Lieve Thienpont en Frank De Greef. De drie artsen moesten zich verantwoorden voor de euthanasie van Tine Nys. De 38-jarige vrouw wilde haar leven laten beëindigen omwille van ondraaglijk psychisch lijden. 

De familie Nys, die tegen haar euthanasie was, stelde naderhand dat de drie betrokken artsen onachtzaam te werk gingen. Maar de volksjury ging daar niet in mee en sprak de drie beschuldigden vrij. De familie ging in beroep bij het Hof van Cassatie. Afgelopen maand stelde de advocaat-generaal van diezelfde rechtbank dat de vrijspraak van Van Hove, die de dodelijke injectie gaf, onvoldoende gemotiveerd is. Op 15 september weet de arts uit Sint-Niklaas of hij zich opnieuw zal moeten verantwoorden. Voor alle duidelijkheid: een gevangenisstraf riskeert de man niet langer. Omdat de burgerlijke partij, de familie, beroep aantekende, kan er enkel nog een burgerrechtelijke procedure volgen. In het allerslechtste geval moet Van Hove de familie een schadevergoeding betalen van enkele tienduizenden euro’s. 

‘Lasterlijke aantijging’

Uit de dagvaarding blijkt dat Stockman zwaar tilt aan de suggestie “dat hij het Openbaar Ministerie de rechtstreekse instructie zou hebben gegeven om in de procedure voor de kamer van inbeschuldigingstelling de doorverwijzing van de artsen te vorderen”. Van Steenbrugge zou volgens hem “geen enkel bewijs van zijn lasterlijke aantijging” kunnen aanbrengen. Hij valt ook over het feit dat die aantijging ook geregeld in de media klonk. Stockman werd zo “hoofdacteur in een verzonnen verhaal” die een krenking van zijn eer en openbare verachting met zich zou hebben meegebracht. 

René Stockman.Beeld Photonews

Als Van Steenbrugge schuldig wordt bevonden, riskeert hij een gevangenisstraf tot zes maanden en een geldboete tot 1.000 euro. De tegenpartij vraagt ook een schadevergoeding, voorlopig begroot op 1 euro.

Volgens de advocaat treft hem geen schuld. “Ik heb iemand die levenslang riskeerde, verdedigd met alles wat ik had. Binnen die verdediging mag ik ook zware kritiek uiten. Ik geniet op zo’n moment immuniteit. Het is trouwens mijn cliënt zelf die met informatie over Stockman naar mij is gekomen.” Van Steenbrugge laat zich bijstaan door de bekende Amsterdamse strafpleiter Nico Meijering. 

Beschadigingsoperatie

Van Steenbrugge ziet de dagvaarding als een beschadigingsoperatie. “Meneer Stockman had ook een klacht kunnen indienen, zodat de zaak niet per definitie publiek was geworden. Maar hij kiest voor een rechtstreekse dagvaarding, die mij en mijn kantoor, los van de uitspraak, reputatieschade bezorgt.” Hij noemt dat “pure intimidatie”. Los daarvan worden volgens van Steenbrugge “twee fundamentele mensenrechten aangetast. Die van het recht op verdediging van een cliënt en die van het recht op een vrije mening van een advocaat.” 

René Stockman was niet bereikbaar voor commentaar. Zijn advocaat Jeroen Thieren bevestigt de dagvaarding, maar wil er niet uitgebreid op ingaan. “Wij willen dit proces niet in de media voeren. Dat is ten tijde van het euthanasieproces te veel gebeurd.” De keuze voor een rechtstreekse dagvaarding, vindt hij logisch. “Ons dossier is voldoende sterk.”

Op 7 september vindt de inleidende zitting plaats voor de correctionele rechtbank van Gent. De zaak kan dan meteen behandeld worden of uitgesteld.