Direct naar artikelinhoud
Justitie

Slowaakse ambassade vroeg na 3 dagen al uitleg over dood van Jozef Chovanec in Belgische cel

Jozef Chovanec in zijn cel op de luchthaven van Charleroi.Beeld AP

Amper drie dagen na de uit de hand gelopen arrestatie van Jozef Chovanec schreef de Slowaakse ambassade al over ‘een consulair incident’ in een brief aan de FOD Buitenlandse Zaken in Brussel. ‘Dan kunnen ze in België toch niet uit de lucht blijven vallen’, vindt zijn weduwe Henrieta Chovancová.

Er is weinig ruimte voor interpretatie. De Slowaakse ambassade schrijft in een plechtige brief aan de FOD Buitenlandse Zaken dat het met een enorme tristesse is dat ze hen wijzen op een ernstig incident met de Slowaakse onderdaan Jozef Chovanec (38), op de luchthaven van Charleroi. “Door de gespierde arrestatie van jullie ordediensten is meneer Chovanec met levensbedreigende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis Marie Curie. De Slowaakse republiek volgt de evolutie van dit betreurenswaardige incident van zeer nabij op”, klonk het.

De brief is ondertekend op 26 februari 2018. Jozef Chovanec was op dat moment hersendood. Hij overleed de volgende dag in het ziekenhuis.

Dat was niet de laatste keer dat ze in Brussel over Chovanec zouden spreken. Daags na het overlijden stuurde een diplomatieke medewerker van de FOD Buitenlandse Zaken een mail naar het Comité P met vraag tot meer uitleg over het incident. “Want onze ambassadeur in Wenen werd geconvoceerd om zich morgennamiddag aan te bieden bij het Slowaakse ministerie van Buitenlandse Zaken in Bratislava”, klinkt het. Hij zet ook een van zijn collega’s in cc.

Uit diezelfde mail blijkt dat de Slowaakse ambassadeur daags voordien al ontvangen werd door de bilaterale dienst van het ministerie van Buitenlandse Zaken, op dat moment onder toezicht van minister Didier Reynders (MR). Volgens de brief bleek uit die ontmoeting “dat Chovanec door de luchthavenpolitie aangehouden en geslagen zou zijn en vervolgens naar een cel overgebracht”. Over de beelden uit de cel: nergens een woord. Vermoedelijk wist de FOD Buitenlandse Zaken ook niet van hun bestaan af.

Officiële informatie

“Maar ik snap dus niet dat jullie politici allemaal verklaren dat ze niet op de hoogte waren van het incident”, zegt Henrieta Chovancová (40). “Dat is toch officiële informatie als Buitenlandse Zaken is ingelicht?” Haar advocate Ann Van de Steen snapt de frustratie: “We kunnen enkel bevestigen wat onze cliënte zegt. Die documenten bestaan. Wij zijn ook verwonderd dat iedereen nu zogezegd van niets weet. Dit was ook geen dossiertje tussen twee landen over iemand met een gebroken teen. Neen, er was een man dood en het politie-optreden werd van in het begin in vraag gesteld.”

Karl Lagatie van de FOD Buitenlandse Zaken bevestigde gisteren dat de Slowaakse ambassade de dienst Protocol in februari 2018 contacteerde over het dossier-Chovanec. “Dat is de gebruikelijke procedure”, zegt Lagatie.