Direct naar artikelinhoud
CoronacijfersBelgië

Alle coronacijfers dalen: minder besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens in België

Alle coronacijfers dalen: minder besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens in België
Beeld Pexels

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is opnieuw gedaald. Dat is opnieuw een daling met 15 procent in vergelijking met een week eerder. Dat blijkt dinsdag uit de gegevens van Sciensano.

en

Besmettingen

Het aantal nieuwe dagelijkse besmettingen op weekbasis blijft afnemen. De daling van het aantal positieve gevallen voor de periode tussen 15 en 21 augustus in vergelijking met een week eerder blijft stabiel op 15 procent.

Er werden op vrijdag 21 augustus, het laatst beschikbare dagcijfer, 440 nieuwe positieve gevallen vastgesteld. Op donderdag 20 augustus waren er 545 bevestigde besmettingen, de dag daarvoor 599.

Er zit een vertraging van vier dagen op de cijfers, zodat onderzoeksinstelling Sciensano het aantal besmettingen kan verifiëren. Het aantal besmettingen van na 21 augustus is dus nog niet definitief. Voor zaterdag 22 augustus staan nu 131 besmettingen in de tabellen, voor zondag 23 augustus 28. Die cijfers zullen de komende dagen nog worden bijgesteld.

Per provincie

In totaal zijn er in België al 82.092 bevestigde besmettingen met het coronavirus. Dat zijn er 156 meer dan gisteren. Tegenover een week geleden steeg het aantal nieuwe besmettingen per dag vooral nog in Brussel (blauwe lijn op de grafiek hieronder). Dat zijn er nu gemiddeld afgerond 122 per dag, terwijl de provincie Antwerpen (rode lijn) nu een gemiddelde van afgerond 103 nieuwe besmettingen per dag laat zien. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest is de provincie Antwerpen al enkele dagen geleden voorbijgestoken in het aantal besmettingen. Omdat dat aantal in Brussel ongeveer hetzelfde is als de week voordien, lijkt er een plateau bereikt te zijn, want de cijfers dalen niet.

In de provincie Limburg stijgen de cijfers, in Vlaams-Brabant is er sprake van een stabilisatie. In de andere provincies daalt het aantal geregistreerde besmettingen. Voor een deel zijn die toenames toe te schrijven aan lokale uitbraken in bijvoorbeeld bedrijven of woonzorgcentra. Die kunnen het aantal besmettingen in een gemeente of stad plots laten toenemen.

Afgezet tegenover het inwonersaantal blijft Brussel gemiddeld meer dagelijks nieuwe besmettingen tellen dan Antwerpen: per 100.000 inwoners testen er nu elke dag gemiddeld 10,04 mensen positief voor het coronavirus. In Antwerpen is dat cijfer verder gedaald naar 5,49.

Ziekenhuisopnames

Er waren gemiddeld 24,6 nieuwe ziekenhuisopnames per dag tussen 18 en 24 augustus. Dat is opnieuw een daling ten opzichte van een week eerder, toen dat gemiddelde nog 32,14 bedroeg. In totaal werden al 18.895 mensen opgenomen in het ziekenhuis.

Er lagen gisteren 320 (+8) coronapatiënten in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 89 (+2) op intensieve zorgen. 45 (+1) mensen moeten worden beademd.

Overlijdens

Het aantal nieuwe overlijdens daalt licht. Tussen 15 en 21 augustus waren er gemiddeld 7,3 overlijdens per dag, een week eerder waren dat er nog 9,4. In totaal kwamen er al 9.996 mensen om door het virus, vier meer dan gisteren was aangegeven.