Direct naar artikelinhoud
EK Wielrennen

Bondscoach Rik Verbrugghe moet EK wielrennen verlaten omdat hij uit Belgische bubbel trad

Rik Verbrugghe in Frankrijk.Beeld BELGA

Rik Verbrugghe is door zijn bazen bij de Belgische wielerbond van het EK in Plouay naar huis gestuurd. Dat komt nadat Verbrugghe zondagavond op eigen initiatief ging eten in een restaurant in de buurt van het hotel waar de Belgische ploeg verblijft. De wielerbond verwijt Verbrugghe ondoordacht optreden.

en

Het verhaal begint zondagavond wanneer Rik Vebrugghe te laat aan het buffet van de Belgische ploeg verschijnt. Verbrugghe zou te veel tijd hebben besteed aan de laatste voorbereidingen voor de tijdrit. Toen hij daar eindelijk mee klaar was, was het buffet zo goed als leeg.

Waarop Verbrugghe besloot om in een restaurant in de buurt iets te gaan eten. Verbrugghe werd daarvoor op de vingers getikt door technisch directeur Frederick Broché van de Belgische wielerbond. Hem werd gevraagd om afwezig te blijven van de tijdritten. De bondscoach moest ook een coronatest ondergaan. Die bleek uiteindelijk negatief te zijn. Maar Verbrugghe werd toch naar huis gestuurd. De incubatietijd van het coronavirus is 72 uur; bij de wielerbond oordeelden ze dat Verbrugghe ondanks een negatieve test toch nog een risico kon zijn voor besmetting. Omdat het EK wordt gereden met renners die door hun ploegen zijn vrijgegeven, wil de wielerbond geen enkel risico nemen.

Corona

Ook wordt niet licht getild aan het feit dat Verbrugghe het gezondheidsprotocol van de Belgische wielerbond aan zijn laars lapte. Dat is des te meer onbegrijpelijk omdat Rik Verbrugghe zelf al ziek werd na een coronabesmetting. De bondscoach getuigde uitvoerig hoe ziek hij daarvan was geweest.

Hij sprak gisteravond over een “hallucinante beslissing” van de wielerbond. “Ik heb zondagavond met trainer Erwin Borgonjon laat gewerkt aan de planning van de tijdrit. Toen we beneden kwamen, had iedereen al gegeten. We zijn in een restaurant in de buurt gaan eten en we hebben alle veiligheidsmaatregelen gerespecteerd: mondmasker, handgel, social distancing.”

Negatieve test

Maandagochtend kreeg Verbrugghe van Frederick Broché meteen te horen dat hij naar huis moest. “Zijn besluit stond vast. Dat veranderde ook niet nadat ik om zes uur maandagavond hoorde dat ik een negatieve test aflegde.”

Wat hij verkeerd heeft gedaan, vraagt Verbrugghe zich af. “Ik ben inderdaad even uit het hotel geweest. Maar ik ben niet op stap geweest, ben niet dronken geworden en heb geen cocaïne gebruikt. Ik kan je zeker tien gevallen opnoemen binnen onze bubbel van Belgian Cycling, die de voorbije dagen hebben gezondigd en naar huis moeten worden gestuurd.”

Twitter bericht wordt geladen...

Wie grijpt volgens jou de zege in de Tour de France? Doe mee aan het online wielerspel Goudentour.be. Stel jouw wielerploeg samen, kies je favoriete renners en maak kans op geweldige dagprijzen. 

Negatieve test
Beeld BELGA