Direct naar artikelinhoud
Weerbericht

Schade door storm Francis voorlopig beperkt, maar het blijft opletten: ‘code geel’ tot na de middag

Schade door storm Francis voorlopig beperkt, maar het blijft opletten: ‘code geel’ tot na de middag
Beeld Alexander Haezebrouck

Francis zal ook in België officieel door het leven gaan als een storm. Een windsterkte van 9 beaufort is de voorwaarde om van een storm te spreken. De schade in ons land lijkt zich voorlopig te beperken tot enkele meldingen aan de kust. Toch blijft het opletten, want ‘code geel’ geldt op de meeste plaatsen tot na de middag.

en

“Vooral deze voormiddag verwachten we nog veel wind met rukwinden rond 80 km/h in het binnenland en lokaal nog tot 90 km/h aan zee”, meldt het KMI. “Deze namiddag neemt de wind in kracht af.”

“Aangezien veel bomen vol in blad staan, vangen ze extra veel wind. Na de droogte en hitte zijn veel takken ook broos geworden waardoor het niet uitgesloten is dat er lokaal stormschade ontstaat”, aldus Roose.

Aan de kust waait het al flink. In Wenduine, deelgemeente van De Haan, zijn enkele gevelstenen door de hevige wind losgerukt. Op andere plaatsen in de regio moest de brandweer al uitrukken voor takken of stukken boom op de weg.  De zwaarste rukwind die tot nu toe is gemeten door het KMI bedroeg 86 km/u in Middelkerke en Zeebrugge, zo meldt het KMI.

Wel is er hinder voor het treinverkeer vanuit ons land naar Nederland. Tussen Breda en Noorderkempen rijden er vanmorgen geen treinen door de harde wind op de Hogesnelheidslijn. Dit zou diren tot ongeveer 10:30 uur. Er rijden bussen tussen Breda en Noorderkempen.

In Wenduine werden enkele gevelstenen losgerukt.Beeld Jan Van Maele

In de rest van het land lijkt de stormschade voorlopig mee te vallen. In Nederland zijn er wel veel meldingen van omgewaaide bomen. In Den Haag viel een omgewaaide boom deels op vrouw. Ze werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Vandaag blijft het nog altijd wisselvallig met veel wind. Rukwinden tot 90 kilometer per uur aan zee en 70 of 80 kilometer per uur in het binnenland zijn nog mogelijk. De maxima liggen tussen 16 graden in het Ardens reliëf en 21 tot 22 graden elders, meldt het KMI.

Donderdag wordt het tijdelijk rustiger met een afwisseling van zon en wolkenvelden. Vooral in het noordwesten van het land kunnen er nog enkele buien vallen. Op het eind van de dag neemt de bewolking vanuit Frankrijk toe, gevolgd door een weinig regen in de avond en nacht naar vrijdag. De maxima schommelen tussen 18 graden in de Hoge Ardennen en 22 of 23 graden in het centrum.

Vrijdag is het wisselend tot zwaarbewolkt met perioden van regen of buien, lokaal met onweer. Maxima rond 20 à 21 graden in het centrum van het land. De zuidwestenwind waait matig tot vrij krachtig in het binnenland. In de kuststreek neemt ze tijdelijk toe tot krachtig. Rukwinden tot 55 kilometer per uur zijn mogelijk.

Zaterdag blijft het wisselend tot soms zwaarbewolkt met verspreide buien die soms intens kunnen zijn met hier en daar onweer. Het wordt wat koeler met maxima rond 18 graden in het centrum. De wind waait matig tot soms vrij krachtig uit het zuidwesten, ruimend naar het noordwesten. Aan zee is de wind vrij krachtig tot krachtig. Zondag blijft het vrij fris en winderig met Noordzeebuien die landinwaarts trekken. De maxima liggen onveranderd rond 18 graden in het centrum bij een matige tot aan zee soms vrij krachtige noordnoordwestenwind.

Maandag wordt het rustiger en droger met meer opklaringen dankzij een wig van hogedruk. De maxima blijven rond 18 graden schommelen in het centrum bij een zwakke noordwestenwind. Dinsdag is het veelal droog met een afwisseling van wolken en opklaringen. Maxima rond 18 graden in het centrum.