Direct naar artikelinhoud
Black Lives Matter

Nationale garde gebruikt traangas tegen demonstranten in Wisconsin nadat politie zwarte man neerschiet

Nationale garde gebruikt traangas tegen demonstranten in Wisconsin nadat politie zwarte man neerschiet
Beeld AFP

De politie in het Amerikaanse Kenosha, in Wisconsin, heeft traangasgranaten afgeschoten op demonstranten die weigerden te vertrekken. Ze demonstreerden tegen racisme en buitensporig politiegeweld nadat de politie een ongewapende zwarte man had neergeschoten.

Voor een tweede nacht op rij waren er schermutselingen nadat schokkende videobeelden van het schietincident naar buiten waren gekomen. Daarin is te zien hoe de 29-jarige Jacob Blake meerdere malen door de politie in zijn rug wordt geschoten terwijl zijn drie kinderen toekijken.

Nadat de politie de demonstratie probeerde op te breken met behulp van traangas, werden drie gebouwen en een vrachtwagen in brand gezet door relschoppers. De demonstranten gooiden ook met waterflessen en vuurwerk naar de politie. De gouverneur van Wisconsin Tony Evers had de nationale garde ingezet om plunderingen te voorkomen en de hulpdiensten te beschermen. Eerdere demonstraties in Kenosha sloegen om in plunderingen en rellen.

Nationale garde gebruikt traangas tegen demonstranten in Wisconsin nadat politie zwarte man neerschiet
Beeld AFP

De oom van Jacob Blake deed bij CNN een oproep aan alle demonstranten om het protest vreedzaam te houden. “Na overleg met de familie roep ik iedereen op om te demonstreren, maar doe het vreedzaam”, aldus Justin Blake. “Wij eisen gerechtigheid en we gaan gerechtigheid krijgen. Maar dat willen we doen zonder onze gemeenschap kapot te maken.”

Buitensporig politiegeweld

Blake werd neergeschoten nadat de politie vanwege een melding van huiselijk geweld was uitgerukt. Hij is in zorgelijke toestand in het ziekenhuis opgenomen. Het incident kwam nadat de afgelopen maanden in en buiten de VS massaal is gedemonstreerd tegen racisme en buitensporig politiegeweld. De verontwaardiging volgde op de gewelddadige dood van de zwarte arrestant George Floyd. Hij werd op 25 mei in de stad Minneapolis omgebracht door een witte agent, die minutenlang met zijn knie op Floyds nek drukte.

Veel bekende sporters reageerden maandagavond (lokale tijd) op de schietpartij. Basketballer LeBron James zegt dat hij geschokt is door wat er is gebeurd met Blake. “Ik heb zelf twee zoons en als ik zie wat er blijft gebeuren tegen mijn mensen, het politiegeweld, dan maak ik mij erg veel zorgen.”

Twitter bericht wordt geladen...

Buitensporig politiegeweld
Beeld AFP