Direct naar artikelinhoud
Muziek

De teksten van Land of Hope and Glory en Rule, Britannia! kunnen niet meer, vindt de BBC

The Last Night of the Proms in 2013: mensen zwaaien met vlaggen in de Royal Albert Hall.Beeld AFP

Vol trots, en met ironische bombast, worden ze jaarlijks gezongen tijdens de Last Night of the Proms: Land of Hope and Glory en Rule, Britannia!. Tijdens de editie van 2020 zal dit anders zijn. Niet alleen een vlaggenzee zal ontbreken, de BBC heeft bepaald dat de teksten van deze vaderlandslievende klassiekers niet mogen worden gezongen.

De beslissing heeft de roep om het afschaffen van het kijk- en luistergeld versterkt. “Als de BBC af wil van haar beschermde positie en het daarbij behorende kijk- en luistergeld, dan moet het deze agenda vooral voortzetten”, reageerde de Conservatieve parlementariër Conor Burns. “De omroep is het contact met zijn achterban verloren, de meerderheid van de Britse bevolking.”

Wat ooit een onschuldig muziekfestival was, bedoeld als volksverheffing, is de laatste jaren uitgegroeid tot een politiek strijdtoneel. In de brexitjaren probeerden remainers en Brexiteers zoveel mogelijk vlaggen de Royal Albert Hall in te krijgen, respectievelijk Europese en Britse. Deze strijd ontbreekt deze editie, op 12 september, nu er uit angst voor het coronavirus in een lege zaal zal worden gespeeld.

De Finse gastdirigent Dalia Stasevska heeft er moeite mee om haar stokje te laten bewegen voor Land of Hope and Glory en Rule, Britannia!. Volgens haar biedt de combinatie covid-19 en de opkomst van de Black Lives Matter-beweging, die ze steunt, de ideale gelegenheid om afscheid te nemen van klassiekers waarin de glorie van het Britse Wereldrijk wordt bezongen.

Racistische propaganda

Ze kreeg steun van Kehinde Andrews, hoogleraar zwarte studies aan de Universiteit van Birmingham. Op de televisie beweerde deze geleerde dat ‘Britons never never never shall be slaves’ uit Rule, Britannia! ‘racistische propaganda’ is. Chi-chi Nwanoku, oprichter van een orkest dat exclusief bestaat uit leden van etnische minderheidsgroepen, noemde zulke teksten “beledigend’ en ‘achterhaald”.

Commentator Inaya Folarin Iman zei er evenwel geen kwaad in te zien. In The Daily Mail wees de grondlegger van The Equiano Project, een forum voor discussies over ras, cultuur en politiek, erop dat de Britse geschiedenis complex is, met goede en slechte kanten. “De meerderheid van de mensen luistert niet naar dit lied met het idee ‘ja, laten we terugkeren naar kolonialisme en slavernij’.”

In een hoofdredactioneel commentaar vroeg de conservatieve Daily Telegraph zich retorisch af hoe de Finnen het zouden vinden als een Britse gastdirigent tijdens een populair muziekfestival in Helsinki besluit Finlandia van Jean Sibelius van het programma te halen. Saillant detail: de echtgenoot van de 35-jarige Stasevska, heavymetalbassist en componist Lauri Porra, is een achterkleinzoon van genoemde Finse componist.

In een tweet omschreef cultuurminister Oliver Dowden de twee liederen als de hoogtepunten van de avond. “Naties die zelfvertrouwen hebben en vooruitkijken wissen hun geschiedenis niet, ze breiden deze uit.” Hij zei contact te hebben opgenomen met de BBC. De publieke omroep negeerde de bewindsman en besloot alleen de muziek van Rule, Britannia! en Land of Hope en Glory te laten horen.

Twitter bericht wordt geladen...