©  Boumediene Belbachir

Sciensano past statistieken morgen aan: 121 coronadoden minder

Bron: BELGA

Sciensano past vanaf morgen/woensdag de Belgische sterftecijfers door het coronavirus aan. Er zullen 121 overlijdens verdwijnen uit de statistieken, weet De Tijd en is door een goede bron bevestigd aan Belga. Aanleiding zijn nieuwe, retroactieve data over de overlijdens in Vlaamse rusthuizen die het Agentschap Zorg en Gezondheid aan Sciensano heeft verstrekt. De teller op het dashboard van Sciensano staat dinsdagavond op 9.996 overlijdens, maar dat zullen er woensdagochtend dus ruim 100 minder zijn.

Het Vlaams Agentschap stuurde de Vlaamse rusthuizen onlangs een eenmalige bevraging, over de overlijdens tussen 18 maart en 2 juni. Op basis van de antwoorden daarop is er nu een aanvulling gebeurd voor bepaalde demografische kenmerken van de overleden rusthuisbewoners. Daarnaast is er ook een correctie gebeurd, doordat verschillende dubbeltellingen uit de statistieken gehaald werden. In totaal gaat het dus om 121 overlijdens, 120 in Vlaanderen en 1 in Brussel.

In de periode van de eerste golf stuurde het Agentschap immers een beperkte bevraging naar de rusthuizen. In die drukke periode lag de prioriteit voor de rusthuizen elders, waardoor van de relatief kalmere zomerperiode werd gebruikgemaakt om de gegevens uit die beperkte bevraging verder aan te vullen.

Bij Sciensano was, na het versturen van de aankondiging hierover om iets na 17.00 uur, niemand meer beschikbaar om meer informatie te verstrekken. Het gezondheidsinstituut belooft woensdag extra info tijdens de persconferentie.

LIVE. Volg hier alle ontwikkelingen over het coronavirus

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer