Direct naar artikelinhoud
Klimaat

Greta Thunberg terug naar school

De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg (17) gaat na een sabbatical van een jaar weer naar school. "Het is geweldig om eindelijk weer terug op school te zijn", twitterde Thunberg maandag.Beeld EPA

Greta Thunberg gaat weer naar school. De afgelopen twaalf maanden reisde de 17-jarige Zweedse klimaatactivist de wereld over om politieke leiders aan te sporen de klimaatcrisis serieus aan te pakken.

Thunberg postte maandag op Twitter een foto van zichzelf met rugzak en fiets, thuis in Stockholm. “Mijn tussenjaar van school is voorbij”, zei ze. “Het voelt geweldig eindelijk weer terug op school te zijn.”

De Zweedse werd wereldberoemd toen ze in 2018 bij het nationale parlement in haar eentje de ‘schoolstaking voor het klimaat’ begon. Die actie, Fridays for Future, was de aanzet tot een mondiale klimaatbeweging onder jongeren die landen oproept werk te maken van de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

Vorig jaar nam Thunberg een jaar vrij van school om actie te voeren tegen de opwarming van de aarde. Ze sprak wereldleiders toe bij de Verenigde Naties in New York en op het Wereld Economisch Forum in Davos, en was bij de VN-klimaattop in Madrid. Ze werd door het tijdschrift Time uitgeroepen tot Persoon van het Jaar en werd genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede (die ging naar de Ethiopische premier Abiy Ahmed).

Twitter bericht wordt geladen...

Niettemin moet Thunberg constateren dat de klimaatcrisis nog even groot is als toen ze haar gap year begon, een jaar waarin het ene klimaatrecord na het andere werd gebroken. Hoop dat de coronacrisis tot een nieuw begin zou leiden bleek al snel ijdel. De klimaatbeweging verpieterde doordat de lockdowns massale acties onmogelijk maakten. En regeringen maken weinig haast met het aanscherpen van hun klimaatambities.

Thunberg was vorige week nog bij de Duitse bondskanselier Angela Merkel om die aan te sporen uit haar comfort zone te treden en de ambitie op te voeren. Zo moet het corona-herstelfonds van de Europese Unie volgens Thunberg veel meer ingezet worden om de transitie naar een duurzame economie te stimuleren.