©  rr

1 / 2
thumbnail:  
thumbnail:  

“Deurne-Noord is onze thuis, maar het gaat meer op een gevaarlijke no-gozone lijken”

Charis De Craene woont in Deurne-Noord. De wijk die de afgelopen dagen werd getroffen door drugsgeweld. Zij voelt in de steek gelaten door haar burgemeester en de politie. Het valt haar zwaar dat er geen communicatie is naar de buurtbewoners, zelfs geen blijk van medeleven. In een brief aan onze redactie geeft ze uiting aan haar gevoel.

Familie, vrienden en collega’s noemen ons gek. Wonen jullie nu nog steeds in Deurne-Noord? Ja! Zeg ik dan vol enthousiasme. We wonen hier echt graag! Voor ons is Deurne-Noord wel een evidente keuze om te wonen. We wonen op fietsafstand van onze jobs, onze zoon gaat hier naar school. Het Rivierenhof en de Bremweide, de grote groene zones zijn vlakbij en op tien minuten fietsen staan we in het centrum van Antwerpen. Er zijn fantastische initiatieven die hier uit de grond worden gestampt en mensen bij elkaar brengen. Dat hebben we in coronatijden meer dan ooit gemerkt. Maar moet ik na de gebeurtenissen van de afgelopen dagen die familie, vrienden en collega’s dan toch gelijk geven?

(Lees verder onder de video)

Saroja Mathyssen uit Deurne schreef ook een open brief gericht naar de Antwerpse burgemeester © ATV

Granaataanslagen zijn al een tijdje gemeengoed geworden in Antwerpen. Ik lag er eigenlijk echt niet van wakker. Het gebeurde overal: Borgerhout, Ekeren, Deurne, Wilrijk, … zelfs de randgemeenten kregen er mee te maken. Maar nu twee nachten op rij onze wijk letterlijk onder vuur wordt genomen, maak ik mij echt grote zorgen.

LEES OOK: Kogels van aanslag in Deurne raken bewoners net niet omdat ze op de grond slapen: “Een heel enge gedachte” (+)

Kinderen uit de buurt spelen er al een ganse zomer samen op de verschillende pleintjes en in de straten. Er heerst een fijne zorgeloosheid ondanks dat andere grote probleem, corona weet je wel. Veel mensen konden niet op vakantie en kwamen terug voorzichtig buiten in onze wijk. Maar moeten we mensen nu terug hun huizen injagen omdat het gevaarlijk is omwille van granaataanslagen en schietincidenten met machinegeweren? Machinegeweren?!

LEES OOK: Drie gewelddadige incidenten in één weekend: parket onderzoekt link met drugsmilieu

Dankbaar voor nachtklok

De gouverneur van Antwerpen legde een maand geleden een avondklok op. Ik ben haar bijna dankbaar voor de veiligheid van mezelf en mijn buren. Wat als ik na een cafébezoek per ongeluk langs een huis of auto fiets dat geviseerd wordt? In de krant lees ik dat er geen slachtoffers zijn gevallen, maar werkelijk, is het dat waar we op wachten? Tot er weer een verkeerd huis wordt beschoten? Er zijn wel degelijk slachtoffers. Dat zijn alle inwoners van deze wijk met een hart voor de stad waarin ze wonen. Maar het is die stad die hen nu in de steek laat.

Waar is onze burgemeester? Waar is ons stadsbestuur? Er is geen communicatie. Niets over hoe zit dit gaan aanpakken, wat ze gaan ondernemen. Zelfs geen berichtje met medeleven voor de buurtbewoners. Politici hullen zich in een stilzwijgen. Politici, die doorgaans gretig met meningen gooien en er niet naar om zien een tweetje meer of minder de wereld in te sturen. Politici die geen moeite hebben om als eerste probleemwijken te benoemen, maar die nu, als er in diezelfde wijken granaten worden gegooid en mensen met de schrik om het lijf zitten, er geen woord over reppen.

LEES OOK: Antwerpse gemeenteraad houdt themazitting over aanslagen en haalt er federale politie bij

Schrik om op bezoek te komen

Het is totaal onaanvaardbaar dat één specifieke familie geviseerd wordt in de wijk en alle bewoners in de omliggende straten met schrik zitten om zelf een doelwit te worden.

Wij gaan binnenkort verhuizen en je raadt het nooit: we verhuizen naar een nieuwe stek 500 meter verder. We nemen geen vlucht van de stad. Want we zijn ervan overtuigd dat het hier goed wonen is, dat we hier oud kunnen worden. Deurne-Noord is onze thuis. Maar het gaat meer en meer op een gevaarlijke no-gozone lijken. Onze vrienden en familie lijken meer en meer schrik te hebben om op bezoek te komen. En de angst slaat ook bij de eigen buurtbewoners om het hart. Maar daar ligt ons stadsbestuur duidelijk niet wakker van.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Misdaad Antwerpen