Wout van Aert en zijn Sarah verwachten deze winter hun eerste kindje: “Ik ben dolgelukkig en vlieg vooruit” ©  GOYVAERTS/GMAX AGENCY

Wout van Aert klaar voor de Tour: “Als je gelukkig bent, gaat alles net iets makkelijker”

Nog drie keer slapen en dan gaat in Nice de Ronde van Frankrijk van start. Het belooft een spannende editie te worden, met negentien Belgen aan de start. Eentje daarvan is Wout van Aert en die is helemaal klaar om te schitteren in de Tour. “Mijn rol zal dienend zijn, maar ik kijk uit naar deze uitdaging”, zegt de renner van Jumbo-Visma in een interview met Redbull, een van zijn sponsors.

De Kempenaar was tot nu toe dé man van de herstart van het wielerseizoen met winst in de Strade Bianche, Milaan-Sanremo, een rit in de Dauphiné en het BK tijdrijden. Vanaf dit weekend moet Van Aert vol aan de bak voor zijn kopmannen, Primoz Roglic en Tom Dumoulin. Het doel is duidelijk: ‘La Grande Boucle’ winnen met Jumbo-Visma.

“Mijn rol zal dienend zijn”

“De nieuwe timing verandert eigenlijk niets voor ons”, aldus Van Aert. “De Tour de France was sowieso het hoofddoel voor de ploeg dit jaar. We zijn al sinds de winter bezig met deze wedstrijd. Met Roglic en Dumoulin, jammer genoeg zonder de geblesseerde Steven Kruijswijk, hebben we twee kandidaat-winnaars. Mijn rol zal dienend zijn. Ik ben goed genoeg bergop om lang mee te gaan en zo in de finales de kopmannen te helpen. In de sprintetappes zal ik de kopmannen uit de gevarenzone moeten houden tijdens de hectische finales. De Tour is zo lang en zo zwaar dat je spaarzaam moet zijn met je krachten. Focus dus, maar we hebben genoeg ervaring in de ploeg om daarbij te helpen.”

“Ik kijk enorm uit naar deze uitdaging. Het is helemaal iets anders dan zelf een klassieker winnen, maar daarom niet minder prestigieus. Ik geloof in onze leiders en ga mezelf voor 100 procent geven.”

Uiteenlopende reacties op topprestaties

De man uit Lille is natuurlijk in topvorm. “Tot nu toe was het een beetje als een rollercoaster die niet wil stoppen”, zegt hij. “Er is nog weinig tijd geweest om even afstand te nemen en na te genieten. Tot nu was het elke keer gelijk door naar het volgende doel. Dat houdt me wel scherp en maakt het makkelijker om gefocust te blijven.”

De reacties verschillen wel. “Mensen die dicht bij mij staan hadden dit wel een beetje zien aankomen, of hadden het toch zeker gehoopt. Ze bekijken het als een bekroning van al mijn harde werk. Mensen die er wat verder vanaf staan, beschouwen het meer als een grote verrassing, denk ik. Maar ik ben fysiek sterk en mentaal heel hongerig uit de lockdown gekomen. Door mijn blessure van vorig jaar en de huidige omstandigheden was het bijna een jaar geleden dat ik echt op topniveau had gekoerst. Dat zorgde voor veel motivatie en focus. Twee maanden lang, sinds juni, heb ik echt alles juist gedaan. Ik ben in totaal zes weken op hoogtestage geweest en heb eigenlijk alles qua voorbereiding nog serieuzer aangepakt dan voordien.”

Van Aert wil ook in oktober top zijn in de ‘voorjaarsklassiekers’. Tegen dan is zijn kleine spruit alweer wat gegroeid in de buik van zijn vrouw. “Sarah en ik verwachten deze winter ons eerste kindje. Ik ben dolgelukkig en vlieg vooruit. Verder moet je natuurlijk nog steeds heel hard trainen en veel opofferingen maken. Maar dat gaat allemaal net iets makkelijker als je gelukkig bent!” (Vincent Van Genechten)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen