Gemiddelde leeftijd van coronadoden is 83 jaar

Dankzij nieuwe informatie over de overlijdens in de Vlaamse woonzorgcentra is niet alleen het dodentol iets bijgesteld, maar er ook een vollediger beeld van het profiel van de sterfgevallen door de corona-epidemie in ons land. Zo blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de sterfgevallen op 83 jaar ligt. “22 procent van besmettingen in augustus wellicht opgelopen op reis”, zei Steven Van Gucht ook nog op het persmoment van het Crisiscentrum.

Het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in België is voor de tiende dag op rij gedaald. “De afgelopen week werden gemiddeld 490 nieuwe gevallen per dag vastgesteld”, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Crisiscentrum. “De cijfers dalen verder, maar slechts met acht procent. De daling is dus minder uitgesproken dan de voorbije dagen.”

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest rapporteert het hoogst aantal nieuwe gevallen, en dat aantal stijgt ook licht met 128 aantal nieuwe gevallen per dag, een stijging van 7 procent in vergelijking met de week voordien.

Daling van 24 procent in Antwerpen

“In Antwerpen evolueert de situatie wel gunstig met de voorbije week gemiddeld 105 nieuwe gevallen per dag, een verdere daling van 24 procent in vergelijking met week ervoor. De grootste toename bevindt zich in de provincie Henegouwen met gemiddeld 47 gevallen per dag de afgelopen week, een toename van 35 procent in vergelijking met week ervoor. Henegouwen wordt zo na Antwerpen en Brussel de provincie met de meeste nieuwe gevallen”, aldus Van Gucht.

Ook in Limburg en Vlaams-Brabant wordt nog een toename van het aantal besmettingen vastgesteld, in de overige provincies dalen de cijfers. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens volgen een dalende lijn.

(Lees verder onder de video)

Meer vrouwen onder slachtoffers

De totale dodentol in België, die de kaap van 10.000 naderde, werd woensdag ook iets naar beneden bijgesteld, van 9.996 op dinsdag naar 9.878 vandaag. Dat komt omdat het aantal overlijdens in de Vlaamse woonzorgcentra en andere instellingen werd bijgesteld, van 2.744 naar 2.623.

Dankzij de nieuwe info krijgen we een volledig beeld van het profiel van de sterfgevallen, aldus Van Gucht. Zo blijkt dat 53 procent van de overlijdens vrouwen zijn. “In de meeste leeftijdscategorieën zijn meer mannen dan vrouwen gestorven, maar bij 85-plussers keert dat om en kwamen meer vrouwen dan mannen om. Dat komt omdat bij 85-plussers veel meer vrouwen zijn dan mannen.”

54 procent van de sterfgevallen waren mensen ouder dan 85 jaar. De gemiddelde leeftijd van de sterfgevallen is 83 jaar. “De piek van de overlijdens ligt wat vroeger nu: op 8 april (niet op 12 april) en ligt ook een beetje lager. Op 8 april stierven 321 mensen aan Covid-19. Die verschuiving van de curve komt omdat we nu de exacte sterfdata hebben.”

Reisadviezen worden weer aangepast

De reisadviezen worden woensdagnamiddag opnieuw aangepast, zo verklaarde Van Gucht nog. “We willen erop wijzen dat reizen een risico blijft en vragen met nadruk om de opgelegde testen en quarantaine bij terugkeer uit rode en/of oranje zones te respecteren en je ook ter plaatse aan de basisregels te houden. We benadrukken dat ook familiebezoeken in het buitenland een groot risico inhouden. Uit gegevens van Belgische peilartsen is tot slot gebleken dat liefst 22 procent van de besmettingen in augustus werd vastgesteld bij mensen die de voorbije veertien dagen gereisd hadden. Ook in de buurlanden zijn die cijfers vergelijkbaar, een niet te verwaarlozen risico dus.”

(evg, edm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER