Direct naar artikelinhoud
Zwarte Piet

Ook Amazon schrapt term ‘Zwarte Piet’

De intocht van Sinterklaas in Antwerpen, met de daarbij horende roetpiet.Beeld Belga

Zwarte Piet lijkt geen rol van betekenis meer te spelen bij de grote webwinkels. Na Bol.com gaat ook Amazon de term ‘Zwarte Piet’ niet langer gebruiken in teksten om de producten aan te prijzen. Eerder hadden ook Facebook en Instagram al foto’s, tekeningen en filmpjes met Zwarte Piet verboden.

en

Amazon zegt niet waarom nu tot deze koerswijziging wordt overgegaan. Het verwijst alleen naar de voorwaarden voor externe verkopers. Daarin staat dat Amazon geen producten toestaat die haat, geweld, raciale, seksuele of religieuze onverdraagzaamheid promoten.

‘Kwetsend’

Bol.com gaf wel een uitleg. “Vanuit de feedback die we recent kregen, hebben wij geconcludeerd dat ‘Zwarte Piet’ als kwetsend kan worden ervaren”, stelde de webwinkel. “Al jaren leggen wij de nadruk op Sinterklaas en cadeautjes in onze communicatie-uitingen, daarin speelt ‘Piet’ dus al geen rol meer. Vorig jaar namen we ook het besluit om productafbeeldingen te weren waarop volledig donker geschminkte mensen te zien zijn.”

Nu wordt dus nog een stapje verder gegaan. “Iedereen moet bij ons terechtkunnen en zich welkom voelen. Dat gaat niet samen met een assortiment dat aanzet tot discriminatie of haat en daardoor als kwetsend wordt ervaren. Noem het voortschrijdend inzicht, in navolging van de actualiteit in België en Nederland.”

Label

Als er bij boeken, films of muziek een educatief of historisch belang mee gemoeid is, kan de term wel behouden blijven. “Maar dan komt er een label bij dat aangeeft dat de inhoud als controversieel beschouwd wordt”, klinkt het. Pietenkostuums zullen te koop aangeboden blijven worden, op voorwaarde dat ze geen stereotype karikatuur uitbeelden (denk bijvoorbeeld aan een zwarte pruik of grote gouden oorringen). Na de beslissing barstte een storm van kritiek los. 

Ook Coolblue liet overigens nog met een knipoog weten het eens te zijn met die beslissing. Toen een klant liet weten dat hij zijn spullen voortaan wel bij de Nederlandse webshop zou kopen, kwam de volgende reactie. “Leuk dat je bij ons bestelt, maar we willen er wel even bij zeggen dat we het meer dan eens zijn met onze concullega’s.”

Twitter bericht wordt geladen...