Direct naar artikelinhoud
Economie

Jack Ma zet mieren aan het werk voor grootste beursgang ooit

Jack Ma denkt hardop na over een nieuw beursrecord.Beeld REUTERS

Wie dacht dat Alibaba-oprichter Jack Ma aan het rentenieren was, denkt beter nog eens na. De Chinese miljardair wil zijn betaalbedrijf Ant Group naar de beurs brengen. Volgens de krant Financial Times zou Ma 25,4 miljard euro willen ophalen en tekent hij zo voor de grootste beursgang ooit.

Het huidige record voor een beursgang staat op naam van oliegigant Saudi Aramco. Dat staatsbedrijf haalde eind vorig jaar 29,4 miljard dollar (25 miljard euro) op. Die beursgang moest het prestigeproject worden van kroonprins Mohammed bin Salman. Pikant detail: de grootste beursgang daarvoor was van Alibaba. Het Chinese e-commercebedrijf haalde in 2014 liefst 25 miljard dollar (21 miljard euro) op. Architect achter Alibaba was en is Jack Ma (55), die dus écht de grootste wil hebben. Met Ant Group aast hij nu op een beursgang van zowat 30 miljard dollar, nipt beter dan Saudi Aramco dus. 

Ant Group is onder meer verantwoordelijk voor het populaire betaalplatform Alipay, dat zijn roots heeft in de webshop Alibaba. Toen Ma in 2014 besloot de financiële afdeling van zijn e-commercereus Alibaba een nieuwe naam te geven, verwerkte hij daarin het Engelse woord voor mier (ant). Hij had zich daarbij laten inspireren, verklaarde Ma, door de revolutionaire slogan en het populaire lied uit 1943: ‘Eenheid is kracht’. In de propaganda van het tijdperk-Mao Zedong waren mieren bewonderenswaardige wezens, juist omdat ze het individu ondergeschikt maken aan het collectief. 

Deze zomer veranderde Ma de naam van Ant Financial in Ant Group. Tegenwoordig heeft hij stemcontrole over het bedrijf via twee partnerschappen die een belang van 50,5 procent in Ant hebben.

Groeiende omzet

Financieel gaat het de Ant Group voor de wind. Vorig jaar groeide de omzet met 40 procent tot 15 miljard euro. De eerste zes maanden van dit jaar kon het bedrijf al 2,5 miljard euro winst bijschrijven. Het Chinese betalingsbedrijf zou volgens Financial Times een waardering van 250 miljard tot 300 miljard euro opgeplakt krijgen. Geen enkel ander fintechbedrijf wordt zo hoog gewaardeerd. De waardering van Ant Group berust op de dominantie van Alipay, dat maandelijks wordt gebruikt door meer dan 700 miljoen mensen en 80 miljoen bedrijven in China om mobiele betalingen te doen, te investeren in onderlinge fondsen, verzekeringen te kopen en rekeningen te betalen.

Alibaba is het geesteskind van Jack Ma.Beeld REUTERS

Alibaba, dat een belang van 33 procent in Ant heeft, voegt in toenemende mate al zijn diensten samen in de Alipay-superapp. Het aanbieden ​​van leningen via de kredietplatforms voor consumenten en kleine bedrijven droeg 35 procent bij aan de omzet. Maar Ant is bezorgd over de regelgeving over zijn buitenmaatse rol in de financiële sector van China en heeft de afgelopen jaren zijn inzet in de verkoop van technologie aan andere financiële dienstverleners benadrukt.

Alipay deelt de markt met concurrent Wechat-Pay van het Chinese internetbedrijf Tencent. Vandaag betalen miljoenen Chinezen in winkels meestal alleen met een mobiele telefoon door een code te scannen: ‘Weixin’ voor Wechat, ‘Zhifubao’ voor Alipay. Alipay wordt ook door duizenden winkeliers in Europa geaccepteerd om Chinese toeristen aan te trekken. Volgens Bloomberg wil het bedrijf klanten terugwinnen van Tencent door zichzelf te transformeren in een onlinewarenhuis voor alles, van leningen tot reizen en zelfs maaltijdbezorging.

In tegenstelling tot Alibaba zelf wil Ant Group geen notering aan de beurs in New York, door de spanningen in de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. Het bedrijf krijgt waarschijnlijk een dubbele notering op de beurzen van Hongkong en Shanghai. De investeringsbank China International Capital Corporation en de grote banken Citigroup, JPMorgan Chase en Morgan Stanley staan achter de beursgang in Hongkong. In Shanghai gaat Ant op de nieuwe technologiebeurs Star noteren, de Chinese tegenhanger van de Nasdaq in de VS.