Ikea
Volledig scherm
PREMIUM
© Ikea

70 jaar Ikea-catalogus toont hoe samenleving evolueerde

Hij wordt jaarlijks op meer dan 200 miljoen exemplaren gedrukt, en is daarmee het meest verspreide boek ter wereld - nog voor de Bijbel en de Koran. De Ikea-catalogus bestaat 70 jaar, en dat viert de Zweedse woonwinkel met een online museum met alle edities. Die kunnen ons veel leren over de maatschappij door de jaren heen. Trendanalist en consumentenpsycholoog Herman Konings ziet enkele boeiende evoluties.

2 reacties

  • Axel Italis

    4 jaar geleden
    Heb ooit even mee mogen kijken. Voor één product worden vele fabrieken ingezet omdat de vraag groter is dan de capaciteit van elke fabriek. De prijzen hoeven niet gelijk te zijn. Stukje Spanje, stukje China kan.Dus bv. je keuken: het is een absolute zekerheid dat ze uit +20 landen komt. Product heeft een draaiboek als een encyclopedie, is dus altijd gelijk, van waar het ook komt. Nu wel heel sterke controle op arbeidsvoorwaarden en kinderarbeid. Ikea= logistiek, meer niet.
  • St V riel

    4 jaar geleden
    de vergelijking van de 200 miljoen exemplaren houdt geen steek, in de ikea boek staat elk jaar iets anders in, in die andere staat al eeuwen hetzelfde in, dus als je daar een van koopt kan je 10 tallen jaren voort.
  1. LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. “Hopend op sfeer van grote dagen”: Marc Coucke werkt zich in het zweet en stelt dat “dromen mag”
    21

    LIVEBLOG ANDERLECHT-CLUB. “Hopend op sfeer van grote dagen”: Marc Coucke werkt zich in het zweet en stelt dat “dromen mag”

    De apotheose nadert. Met Anderlecht dat zondag tegen Club Brugge landskampioen kan worden - áls Union eerder op de dag punten laat liggen. Meer dan ooit zit HLN de komende dagen in het spoor van de titelkandidaten. Tomas Taecke volgt Club Brugge al 12 jaar op de voet, Kjell Doms is sinds drie jaar onze specialist ter zake op Anderlecht. Zij zorgen deze week voor het laatste nieuws, dat gebundeld wordt in onderstaande liveblog. Onze chef voetbal Niels Poissonnier en onze huisanalist Marc Degryse zorgen dan weer voor de strafste opinies en analyses over de clash die mogelijk over de titel zal beslissen!
  2. LIVE OEKRAÏNE. Britse minister: “Russische successen in Oekraïne zorgwekkend”
    LIVE OEKRAÏNE
    439

    LIVE OEKRAÏNE. Britse minister: “Russische successen in Oekraïne zorgwek­kend”

    De recente successen van Rusland op het slagveld in de noordoostelijke grensregio Charkiv moeten voor de bondgenoten van Kiev een wake-upcall zijn, vindt de Britse minister van Defensie Grant Shapps, die stelt dat de bondgenoten “afgeleid” zijn geraakt van de gebeurtenissen in de oorlog in Oekraïne. “Ik hoop echt dat de wake-upcall die we hebben geprobeerd te luiden nu wordt gehoord”, zei Shapps op tv-zender ‘Sky News’. En de Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft in verband met het Russische offensief in het noorden van de regio Charkiv al zijn internationale verplichtingen afgeblazen. Volg hier alle ontwikkelingen in onze liveblog.