Een apotheker in de Amerikaanse staat Utah toont een hydroxychloroquine-tablet. (archieffoto mei 2020)
Volledig scherm
PREMIUM
Een apotheker in de Amerikaanse staat Utah toont een hydroxychloroquine-tablet. (archieffoto mei 2020) © REUTERS

Hydroxychloroquine haalde in Nederland geen snars uit tegen coronavirus

Het veelbesproken medicijn hydroxychloroquine, bekend van de aanprijzingen door Donald Trump, heeft tijdens de coronacrisis in de Nederlandse ziekenhuizen niets uitgehaald tegen Covid-19. Gelukkig is er ook geen bewijs dat het middel levens heeft geëist, meldt de Volkskrant. Midden juni bleek dat minstens 5.000 van de 17.628 gehospitaliseerde coronapatiënten in Belgische ziekenhuizen het malariamedicijn kregen toegediend.

6 reacties

  • Bart De Graeve

    4 jaar geleden
    Nee Linde, een onderzoek moet juist onpartijdig zijn. Dat wil zeggen dat de patiënten vergelijkbaar moeten zijn en de situatie ook. Appels met appels vergelijken. Daarom is het ook raadzaam om te vergelijken met patiënten die een placebo krijgen, wat men nooit deed omdat men niemand wilde zien sterven. Een nobel streven maar dat betekende automatisch dat de studie geen echte studie maar 'onderbuikgevoel' werd, men paste het toe en had soms het idee dat het middel hielp.
  • Jerome Steens

    4 jaar geleden
    @ lecocq je hebt helemaal gelijk , maar iedere nieuwszender probeert alles wat Trump zegt te ontkrachten.
  • Ferdinand Engelbeen

    4 jaar geleden
    Eigenlijk is het een vreemd verhaal. Uit het ene onderzoek blijkt dat het helpt, uit het andere dat het niet helpt. Wat duidelijk is dat sommige instanties er alles aan gedaan hebben om het onderzoek te saboteren. Om te werken moet het in een zo vroeg mogelijk stadium worden gegeven, maar dat werd verboden en de testen in het VK en voor de WHO waren met extreme dosissen, ruim 4x de normale, waardoor men reeds zwaar zieke patiënten nog extra vergiftigde...
  • Linde Segaert

    4 jaar geleden
    Iedere onderzoeker vindt wat hij zoekt. Zo zal een onderzoeker die onderzoekt of het middel wel succesvol is een gans andere studie kunnen voorleggen. En die studie zal ook bewijskrachtig zijn.
  • Lecocq Daniel

    4 jaar geleden
    Inderdaad, eens de patiënt in het ziekenhuis is beland helpt het medicijn niet meer. Maar wanneer het medicijn toegediend wordt onmiddellijk nadat de besmetting werd vastgesteld is de kans groot dat de patiënt een ziekenhuisopname bespaard blijft.