Direct naar artikelinhoud
Onderwijs

Deuren en ramen wijd open: Weyts stuurt richtlijnen rond ventilatie op school bij

Deuren en ramen wijd open: Weyts stuurt richtlijnen rond ventilatie op school bij
Beeld Photo News

De richtlijnen die scholen krijgen over ventilatie en verluchting worden geactualiseerd. Zo is de aankoop van een CO2-meter aanbevolen en moet minstens de klasdeur op elk moment op een kier blijven staan. Dat laat minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) weten in een persbericht, nu blijkt dat 3 keer verluchten per dag onvoldoende is.

Experten trekken al enkele dagen aan de alarmbel over de ventilatie op scholen. De aanvoer van verse lucht moet coronabesmettingen via virusdeeltjes in de lucht immers helpen voorkomen. Bij mooi en relatief warm weer kunnen de ramen in klaslokalen nog open, maar in de winter wordt dat een probleem. Bovendien beschikken veel scholen niet over een mechanisch ventilatiesysteem. 

De draaiboeken die in juni aan de scholen bezorgd zijn, besteden al veel aandacht aan het belang van ventilatie en verluchting. Maar een update dringt zich op, nu wetenschappers elke dag meer over het virus bijleren. Scholen zonder mechanisch systeem kregen bijvoorbeeld de raad om de klaslokalen twee tot drie keer per dag een kwartier te verluchten door ramen en deuren open te zetten. Maar dat lijkt niet voldoende. 

Concrete suggesties

De richtlijnen worden daarom aangepast met concrete suggesties en maatregelen. Zo moeten ramen en klasdeuren wijd open. Op zijn minst moet de klasdeur op een kier blijven staan. Klaslokalen worden dus niet meer hermetisch afgesloten als er leerlingen aanwezig zijn. Bovendien wordt een CO2-meter aanbevolen als hulpmiddel om na te gaan of een lokaal voldoende geventileerd is. 

Scholen krijgen ook meer informatie en begeleiding, zo luidt het. De Onderwijsinspectie zal tijdens schoolbezoeken gerichte adviezen geven over betere ventilatie en verluchting en experts zullen in een webinar gericht op de preventieadviseurs van de scholen meer informatie aanreiken over ventilatie. 

“We leren steeds meer bij. Eerst was er veel aandacht voor handen wassen en gezonde afstand, vervolgens beseften we het belang van mondmaskers en daarna groeiden de inzichten rond ventileren en verluchten”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts. “Als de inzichten evolueren, moeten wij mee evolueren. Dan nemen we onze verantwoordelijkheid en actualiseren we de draaiboeken.”

Minister Ben Weyts.Beeld Photo News