Direct naar artikelinhoud
Politiegeweld Charleroi

Inhoud mails gelekt: kabinet-Jambon noemde dood Chovanec ‘vreemd verhaal’

Vlaams minister-president Jan Jambon.Beeld AP

Gelekte mails die de VRT-redactie kon inkijken, tonen aan dat het kabinet van toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) de zaak Chovanec al in februari 2018 omschreef als een ‘vreemd verhaal’ en dat de Slovaakse ambassadeur kort daarop een onderhoud wilde met minister Jambon.

Vlaams minister-president Jambon was al in nauwe schoentjes gebracht, toen gisteren bleek dat hij toch op de hoogte was van het verdachte overlijden van de Slovaak Jozef Chovanec. Jambon reageerde daarop door te stellen dat er door hem of zijn kabinet “geen fouten zijn gemaakt voor zover wij kunnen nagaan”.

“Er werd een politieverslag door het kabinet opgevraagd, waarin een relaas van de feiten neutraal werd weergegeven, maar zonder de vreselijke details die op de camerabeelden van vorige week te zien waren”, klonk het. “Uit het verslag kon op geen enkele manier een problematisch optreden van de politie afgeleid worden.” 

Dat valt echter moeilijk te rijmen met wat blijkt uit mails die de VRT kon inkijken, waarin een verslag van wat er in de cel gebeurde als bijlage was toegevoegd. Ook van de interventie op het tarmac waren de beelden bekend, zo blijkt uit de mails. “Ik wens de aandacht te trekken op het feit ... dat een deel van de interventie door vrienden van de betrokkene met een smartphone werd gefilmd en waarschijnlijk doorgegeven aan de Slovaakse televisie”, zo mailde de luchthavenpolitie op 26 februari 2018 aan het kabinet van Jambon.

Ontmoeting

In een andere mail spreekt het kabinet volgens de VRT van een “vreemd verhaal” en “morgen ontmoeten we de (Slovaakse) ambassadeur”. Die ontmoeting zou er ook effectief gekomen zijn, maar Jambon benadrukt dat hij bij die ontmoeting zelf niet aanwezig was. 

Video wordt geladen...