Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert probeert eerst "Vivaldi", met liberalen, socialisten, christendemocraten en groenen

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert zal in eerste instantie proberen een federale vierseizoenscoalitie met liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten op poten te zetten. De optie "wordt momenteel onderzocht", klinkt het bij Open VLD, maar indien Vivaldi toch mislukt "staan nog altijd andere pistes open". De brokken met N-VA-voorzitter Bart De Wever, wiens partij niet in een zogenaamde Vivaldi-coalitie zit, lijken intussen gelijmd.

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert brengt morgen rond 11 uur verslag uit van zijn opdracht bij de koning. De Open VLD-voorzitter begon eerder deze maand met een "open vizier", maar kiest er nu voor om in eerste instantie een federale Vivaldi-coalitie te proberen. Dat heeft hij N-VA-voorzitter Bart De Wever duidelijk gemaakt tijdens een gesprek, wordt bevestigd in kringen rond de onderhandelaars.

Bekijk hier onze politiek journalist Pieterjan De Smedt in "Terzake" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Bij Open VLD klinkt het officieel dat "de piste Vivaldi momenteel wordt onderzocht". "Er wordt met partijen van goede wil gesproken om te onderzoeken of deze piste levensvatbaar is". Als blijkt dat Vivaldi niet werkt, "staan nog altijd andere pistes open", klinkt het.

SP.A, Groen maar vooral CD&V, de andere Vlaamse partijen die deel uit zouden maken van een Vivaldi-coalitie, vragen al langer een duidelijke keuze van de liberaal. Zonder christendemocraten heeft de vierseizoenscoalitie een erg nipte meerderheid, maar CD&V wilde niet zomaar meestappen in een progressief paars-groen verhaal en legde een aantal eisen op tafel. Bovendien zat de schrik erin om de Vlaamse coalitiepartner N-VA te laten vallen en zo een breuk te veroorzaken binnen de Vlaamse ploeg.

De lijnen tussen Lachaert en zijn N-VA-collega De Wever zijn alvast hersteld, valt te horen bij beide partijen. De relaties waren onderkoeld geraakt nadat De Wever en PS-voorzitter Paul Magnette tijdens hun preformateursopdracht er niet in waren geslaagd Open VLD los te weken van MR. Bij socialisten en groenen blijft het voorlopig stil, al bevestigen bronnen binnen Groen wel dat de partij intussen teksten te zien heeft gekregen. Maar "het is aan mijnheer Lachaert om de formule te kiezen".

Bekijk hier onze politiek journalist Bart Verhulst in "Het Journaal" over de regeringsvorming:

Videospeler inladen...

Meest gelezen