Direct naar artikelinhoud
VoetbalUpdate

Patrick De Koster, manager van Kevin De Bruyne, nu ook aangehouden door onderzoeksrechter

Patrick De Koster.Beeld Gregory Van Gansen / Photo News

De onderzoeksrechter heeft beslist om Patrick De Koster aan te houden. De manager van Kevin De Bruyne is in verdenking gesteld voor valsheid in geschrifte, gebruik van valse stukken en witwassen.

Het gerecht viel gisteren binnen in de kantoren van Patrick De Koster, zaakvoerder van J&S International Football Management. De vestigingen in Brussel, Knokke en Senegal werden vakkundig uitgekamd - De Koster zelf werd vandaag voorgeleid bij onderzoeksrechter Michel Claise. En die besloot om De Koster aan te houden.

Het onderzoek heeft niets te maken met Operatie Propere Handen, zo bevestigde het parket. Namens dat federaal parket deed Claise eerder onderzoek naar Standard-voorzitter Bruno Venanzi en makelaars Pini Zahavi en Christophe Henrotay in het kader van witwaspraktijken en fraude. De onderzoeksrechter is in België een grote naam in de strijd tegen financiële misdrijven. 

Waarom De Koster het mikpunt is van een onderzoek, is nog niet duidelijk. Bij het gerecht wil niemand bevestigen of een klacht van Herwig De Bruyne, de pa van Kevin, tegen de makelaar van zijn zoon een van de onderzoeksluiken is. De twee hebben al langer een dispuut. De Rode Duivel bleef tot nu toe trouw aan zijn makelaar. Die was nog altijd gemachtigd om met Man City te onderhandelen over een nieuw miljoenencontract. 

Patrick De Koster met Kevin De Bruyne in 2019.Beeld RV

In 2015 incasseerde De Koster samen met zijn vroegere partner, ex-voetballer Didier Frenay, 9 miljoen euro op de transfer van De Bruyne van Wolfsburg naar Manchester City (76 miljoen euro). De advocaten van de makelaar bevestigen wel dat er vragen gesteld worden over feiten uit 2013-2014, waarbij De Koster “in alle transparantie meewerkt”.

“Niet onlogisch”

Verder klonkt het: “Als er zulke maatregelen genomen worden - meerdere huiszoekingen - is het ook niet onlogisch dat hij een nacht in hechtenis blijft en er morgen (vandaag, red.) om extra uitleg wordt gevraagd.” Volgens onze informatie is het niet uitgesloten dat er eerstdaags nog meer huiszoekingen volgen - het dossier werd opgestart in 2019, maar staat nog in de kinderschoenen.

De Koster heeft samen met zijn medewerkers, onder wie Luc Devroe, tientallen spelers uit de Belgische competitie in zijn portefeuille. Onder hen Standard-doelman Bodart, Antwerp-spelers Butez en Benson en Club Brugge-talent De Cuyper. Veel meer maakte De Koster naam en faam als manager van Kevin De Bruyne. Opvallend: De Koster is ook stichtend lid van de makelaarsvereniging die kort na Operatie Propere Handen in het leven werd geroepen ter opschoning van de makelaarswereld en waartoe ook Henrotay behoort.