Direct naar artikelinhoud
Federale formatie

De Wever en Bouchez in discussie over mogelijke Vivaldi-regering: ‘Het verdriet van Vlaanderen’

Bart De Wever en Georges-Louis Bouchez.Beeld Belga/Photonews

Bart De Wever reageert via Twitter teleurgesteld op de keuze van Egbert Lachaert (Open Vld) voor een Vivaldi-coalitie. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez was er echter als de kippen bij om hem te counteren.

en

“Vlaanderen stemde nog nooit zo Vlaams en rechts, de komende federale regering wordt mogelijk nog nooit zo Franstalig en links. Het verdriet van Vlaanderen”, schreef de N-VA-voorzitter. Opvallend, want De Wever onderhandelde enkele weken geleden zelf nog met groenen en socialisten in de regeringsvorming.

“Daar had je vroeger aan kunnen denken, hé?”, riposteerde Bouchez. “Alvorens de stekker uit Arizona te trekken, potentiële rechtse partners aan te vallen en in te stemmen met de meest linkse nota.”

Twitter bericht wordt geladen...

Ook dat andere N-VA-zwaargewicht, Theo Francken, mengde zich in de discussie. “Wat een euforie. Het land is gered. Zo fier jullie”, klinkt het sarcastisch richting MR. Hij voegt er, net als Bouchez, een resem Belgische vlaggetjes aan toe. “Geen Vlaamse meerderheid”, onderstreept ook hij, om te vervolgen met “doe vooral zo verder”

Twitter bericht wordt geladen...

Toen iemand opmerkte dat Bouchez het Vlaams Belang zo aan 30 procent zou helpen, reageerde hij als volgt. “We hebben bestuurd met de N-VA. Het resultaat? Het Vlaams Belang is gestegen tot 20 procent.”

Twitter bericht wordt geladen...

Door eindelijk duidelijkheid te scheppen over zijn voorkeur gaat Lachaert in op de vraag van CD&V. De christendemocraten zijn noodzakelijk om een comfortabele meerderheid te vormen, maar aarzelen om zich bij de paars-groene alliantie te voegen. Eén van hun grootste angsten is om de zwartepiet te krijgen als ze de Vlaamse coalitiepartner N-VA lossen. Eerst moest Lachaert daarom zelf paars-geel onmogelijk verklaren, zo klonk het de voorbije dagen in CD&V-kringen.

Volgens politicoloog Dave Sinardet ziet het er echter naar uit dat toch enkel paars-groen kan slagen, zonder CD&V dus. In dat geval zou er een zeer nipte meerderheid van 76 zetels ontstaan, met amper dertig Vlamingen. “CD&V wil enkel regeren met N-VA en weet dat een mislukking van Vivaldi de kansen daarop terug groter maakt. Zonder CD&V is het ethisch en communautair ook een veel coherenter project.”

Twitter bericht wordt geladen...