Hans Bonte: “Jeugdbescherming moet beter”

© GettyImages

De ‘OCAD-lijst’, waarop zo’n 350 ‘Foreign Terror Fighters’ (FTF) prijken, illustreert volgens Hans Bonte (sp.a) op perfecte wijze het falen van de jeugdbescherming in België, en meer bepaald in de Brusselse Rand.

Dat bericht De Zondag. De burgemeester van Vilvoorde windt er geen doekjes om: “Het levensverhaal van de mensen op de OCAD-lijst leest als een handboek voor wie kleine deugnieten uit kwetsbare sociale contexten wil laten uitgroeien tot zware criminelen en terroristen. Het valt op hoe onze veiligheidsdiensten deze mensen al heel vroeg in beeld krijgen, maar er vervolgens niet in slagen hun voorspelbare levensevolutie te kenteren.”

De oorzaak volgens Bonte? “Een ontoereikende jeugdhulpverlening, een veel te nonchalante jeugdbescherming en veel te lakse jeugdrechters.”

Bonte pleit voor meer samenwerking en actie: “Laat het OCAD een grondige analyse maken van de ‘FTF-lijst’ en maak de resultaten over aan de parlementaire commissie terreur, aan de minister van Justitie en aan de regioministers bevoegd voor jeugdhulpverlening en jeugdsanctierecht.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content