Vrees dat scholieren veel minder met openbaar vervoer naar school gaan: wordt het file aan de schoolpoort?

Bijna een kwart van de scholieren en studenten gaat normaal gezien met de trein, tram of bus naar school. Verwacht wordt dat het er dit jaar veel minder zullen zijn, zeker gezien zowel De Lijn als de NMBS geen bijkomende maatregelen treffen vanaf 1 september. “We hopen dat de fiets het alternatief wordt, anders zou het wel eens file aan de schoolpoort kunnen worden”, luidt het bij mobiliteitsorganisatie VAB.

Michaël Temmerman

Op social media hebben al tal van ouders hun vrees geuit voor de start van het nieuwe schooljaar. Een van hen is Ann Hendrikx. Zij stuurde een tweet naar viroloog Marc Van Ranst, met de vraag of er al oplossingen waren voor 1 september. “Onze scholieren als haringen in een ton met de bus naar school? Dan is die bubbel van vijf toch echt om te lachen. Mijn zoon van dertien paste vorig jaar soms nog maar net in de bus”, schreef de vrouw.

Vorig schooljaar zaten er bijna 1,2 miljoen leerlingen in het kleuter-, basis- en secundair onderwijs. Bijna 14,3 procent daarvan maakte de verplaatsing naar school met de bus, 8,5 procent deed dat met de trein en nog eens bijna 1,2 procent met de tram of metro. Allemaal samengeteld betekent dat dat bijna een kwart de schoolverplaatsing met het openbaar doet.

Of beter deed, want de algemene verwachting is dat ouders dit schooljaar op zoek zullen gaan naar alternatieven. “Helaas hebben De Lijn en de NMBS allebei aangekondigd dat ze geen extra maatregelen gaan treffen en geen extra bussen of treinen gaan inleggen tijdens de spitsuren”, zegt Joni Junes van mobiliteitsorganisatie VAB. “We vermoeden dat veel ouders gaan vermijden om hun kinderen in overvolle bussen te steken en een andere oplossing zullen zoeken. We hopen dat de fiets het alternatief wordt, maar vrezen dat koning Auto zal zegevieren, dat mama of papa ervoor zullen kiezen om hun kind snel even af te zetten met de wagen.”

LEES OOK. De Lijn legt geen extra bussen in bij start van schooljaar: “Jammer, spreiding was beter geweest”

En dat kan tot problemen leiden, aldus Junes. “Enerzijds heb je de files aan de schoolpoort, anderzijds heb je ook meer risico’s op aanrijdingen, zeker op plaatsen waar veel jongeren de weg oversteken. In onze schoolbarometer, waarvoor we in februari 2.000 Vlamingen hebben ondervraagd, gaven veel ouders al aan dat ze de schoolomgeving onveilig voelden. Vier op de tien vond al dat er te veel autoverkeer was rond de secundaire scholen en één op de drie hekelde gevaarlijk rijgedrag. Het gekke is dat dit gevoel van onveiligheid mogelijk leidt tot nog meer auto’s aan de schoolpoort. Wij hopen vooral dat de lokale besturen en de scholen nu zullen samenzitten om de schoolomgevingen en de routes naar school veiliger en fietsvriendelijker te maken.”

LEES OOK. Hier moeten reizigers overbevolkte bussen signaleren om de start van het schooljaar te vrijwaren van coronabesmettingen

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen