Aziatische hoornaar rukt op in Opgrimbie: “Kan groot probleem worden voor imkers en bijen”

In Opgrimbie (Maasmechelen) hebben imkers maar liefst 16 exemplaren van de Aziatische hoornaar gevangen en verdelgd. Dat gebeurde toen ze de bijenwas aan het smelten waren. Volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt moet de Aziatische hoornaar zo snel mogelijk aangepakt worden. Wie een nest vindt, belt dus best de brandweer. 

Het was even schrikken voor de imkers van imkerij Grim-Bee in Opgrimbie. 16 Aziatische hoornaars werden daar ontdekt en uitgeroeid. Dat de insecten rondhangen in de buurt van bijenkasten is volgens Jos Ramaekers van Natuurpunt geen verrassing. “Je zou de hoornaar over het algemeen de wolven van de insecten kunnen noemen. Het zijn roofdieren die zich richten tot bijen, hommels, vliegen en ook bladluizen. Het verschil tussen Europese en de Aziatische hoornaar is dat de Aziatische gespecialiseerd is in het doden van honingbijen. Ze leven in een kolonie maar jagen niet in groep. Ze geven dus eigenlijk aan andere hoornaars door waar er prooi te vinden is. Zodra één hoornaar een bijenkast vindt, worden de bijen één voor één weggeplukt.”

“Aziatische hoornaars gaan voor de bijenkast hangen en wachten tot een bij aankomt of vertrekt uit de kast”, vervolgt Ramaekers. “Dan plukken ze die weg tijdens hun vlucht. Ze wachten de bijen dus eigenlijk op aan de voordeur. Een hoornaar heeft een dikker pantser en is sneller en groter in vergelijking. Het is voor de bij dus niet gemakkelijk om zich te verdedigen. Europese hoornaars jagen ook op bijen, maar eerder verspreid. Ze gaan dus geen bijenkast uitroeien. Die hoornaars zijn nuttig voor ons want ze leven ook van gewone wespen.”

Wanneer iemand een Aziatische hoornaar spot, moet dat gemeld worden. Zo kan de brandweer het nest vakkundig opruimen

Volgens de man van Natuurpunt moeten de insecten snel worden uitgeroeid. “De soort hoort hier niet thuis, en kan het evenwicht in de natuur verstoren. Als die zich verder blijft verspreiden in ons land, wordt het echt een probleem voor imkers en honingbijen. Wanneer iemand een Aziatische hoornaar spot, moet dat dus gemeld worden. Zo kan de brandweer het nest vakkundig opruimen. Vooral deze periode is dat zeer belangrijk, want nu kan je nog net de laatste lichting nieuwe koninginnen uitroeien vooraleer ze ergens de winter kunnen overleven.”

Zowel de steek van een Europese als een Aziatische hoornaar is in principe even (on)gevaarlijk als die van een gewone wesp, tenzij je allergisch bent. Een Aziatische hoornaar kan je herkennen door een voornamelijk zwarte kleur met gele pootjes, terwijl een Europese geelbruin is. De Aziatische variant is ook iets kleiner. 

Meest gelezen