Direct naar artikelinhoud
JapanUpdate

Japanse premier Shinzo Abe kondigt officieel ontslag aan

Japans premier Shinzo Abe.Beeld AP

De Japanse premier Shinzo Abe (65) heeft officieel aangekondigd dat hij ontslag neemt omwille van gezondheidsredenen. Verschillende Japanse media hadden dat eerder vrijdag al gemeld.

en

“Ik heb besloten ontslag te nemen als premier”, zei Abe op een persconferentie, waarin hij uitlegde dat zijn chronische darmontsteking, colitis ulcerosa, is teruggekeerd. Abe werd dinsdag voor de tweede keer in ruim een week tijd in het ziekenhuis opgenomen voor medische onderzoeken. De Japanse premier werd eerder al geplaagd door chronische darmontsteking. In 2007 trad hij al af als premier vanwege de ziekte.

De premier zei tijdens de persconferentie dat zijn gezondheid in juni achteruit begon te gaan. Hij is al die tijd aangebleven, omdat hij niet wilde dat zijn vertrek voor problemen zou zorgen. “Ik wil niet dat mijn gezondheid ervoor zorgt dat ik verkeerde beslissingen neem.” Volgens Abe was dit het juiste moment om te vertrekken. “Het aantal nieuwe coronavirusbesmettingen loopt terug en alle maatregelen voor de winter zijn al getroffen.”

“Ik zal mijn taken grondig blijven uitoefenen totdat er een nieuwe premier is benoemd”, zei Abe nog. Hij weigerde openlijk zijn voorkeur uit te spreken voor een opvolger en zei dat “alle mensen wier namen circuleren, zeer bekwame mensen zijn.” Zijn loyale adviseur Yoshihide Suga, de huidige woordvoerder van de regering, en minister van Financiën Taro Aso behoren tot de kandidaten.

‘Enorme verrassing’

Waarnemers hadden verwacht dat Abe op post zou blijven tot het einde van zijn derde en laatste termijn als partijvoorzitter in september 2021. “Het is een enorme verrassing”, zei Shinichi Nishikawa, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Meiji-universiteit in Tokio. “Zijn ontslag komt op een moment dat Japan voor grote uitdagingen staat”, waaronder het beheer van de coronaviruspandemie. “Er kan een verwarde politieke situatie ontstaan. Zijn aftreden zal een grote impact hebben” op het Japanse beleid, zei de deskundige.

Abe werd in 2006 de jongste naoorlogse premier van Japan, hij was toen 52 jaar oud. Hij is twee periodes premier van Japan geweest: van 2006 tot 2007 en van 2012 tot nu. Hij is intussen de langstzittende premier van Japan. Met intussen al meer dan 2.799 dagen als premier verbeterde hij het record van zijn grootoom Eisaku Sato.

Kritiek

De regering van Abe kreeg de afgelopen maanden kritiek omdat ze er niet in slaagde de testcapaciteit te verhogen, nu het coronavirus opnieuw opleeft, en omdat ze belastinggeld uitgeeft aan het promoten van het toerisme in het land. In totaal telt Japan meer dan 63.400 bevestigde gevallen van het virus en 1.200 overlijdens.

Het beleid van Abe is de afgelopen acht jaar vooral gericht geweest op het verbeteren van de economie. Daar is hij niet heel goed in geslaagd, aangezien het land onder zijn bewind in 2014 weer te maken kreeg met een flinke recessie. De afgelopen twee jaar hebben vooral in het teken gestaan van de troonopvolging van keizer Naruhito. Internationaal heeft Abe meer successen geboekt. Hij heeft een goede relatie opgebouwd met de Amerikaanse president Donald Trump, vooral vanwege de Noord-Koreaanse dreiging.