Videospeler inladen...

Koning verlengt opdracht van Egbert Lachaert tot 4 september: "Binnen de week hopen op nieuws en volgende stap"

Egbert Lachaert mag nog even verder gaan van koning Filip. De Open VLD-voorzitter mag/moet (voorlopig) nog tot 4 september proberen om een werkbare federale coalitie op de been te brengen. Het is ondertussen geen geheim meer dat hij mikt op een Vivaldicoalitie, een samengaan van liberalen, socialisten, groenen en christendemocraten. Maar er zijn ook andere opties.

Egbert Lachaert bracht deze ochtend verslag uit bij de koning, en die heeft (zoals verwacht) zijn opdracht verlengd. Tot 4 september deze keer. De onderhandelingen over een paars-groen-oranje Vivaldi-coalitie lopen, nadat Lachaert al had laten weten dat dit zijn favoriete piste is.

We hopen binnen de week nieuws te hebben en dan echt de volgende stap te kunnen zetten

Koninklijk onderhandelaar en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Lachaert zei bij het verlaten van het paleis dat hij hoopt om binnenkort een volgende stap te kunnen zetten. Lees: dat er dan misschien een echte formatie begint. "Ik denk dat de bevolking vraagt dat de partijen zichzelf overstijgen. Er is nog inhoudelijk werk aan het project, maar we hopen binnen de week nieuws te hebben en dan echt de volgende stap te kunnen zetten. Er is al heel goed gewerkt, de goeie wil is er om vooruit te gaan.”

Ironisch

Dat net Lachaert nu werk van een Vivaldi-coalitie maakt, kan vreemd lijken: hij werd verkozen als Open VLD-voorzitter met een "rechts" profiel, rechtser in elk geval dan zijn "paarse" uitdager Bart Tommelein.

Dat net hij dus de paars-gele piste - met de N-VA erbij - verlaat, is enigszins ironisch. Maar veel heeft te maken met vertrouwen: de clash tussen Lachaert en N-VA-voorzitter Bart De Wever is zo intens en hard geweest, dat samenwerken toch moeilijker is geworden (ook al is er ondertussen een naar verluidt vrij serene vergadering met De Wever geweest). 

Maar Lachaert heeft altijd andere pistes open gehouden: een regering met de N-VA of een uitbreiding van de regering-Wilmès II met bereidwillige partijen zijn nog altijd mogelijkheden, zij het pas in tweede instantie.

Quid CD&V?

Veel zal afhangen van de christendemocraten: willen zij de N-VA lossen, of niet? Dat is op dit moment nog niet duidelijk. "De sleutel ligt bij CD&V", zegt VRT-Wetstraatjournalist Johny Vansevenant. "Er is te horen dat CD&V een huis is met veel kamer. Hun federale parlementsleden zouden een coalitie met de groenen wel zien zitten, net als de arbeidersbeweging Beweging.net. Het zijn de Vlaamse Parlementsleden die op de rem staan. Ook voor Hilde Crevits is het moeilijk. De CD&V-topvrouw in de Vlaamse regering wil goed kunnen blijven samenwerken met coalitiepartner N-VA."

En behalve de positie van CD&V zijn er natuurlijk ook andere problemen. Het is en blijft moeilijk om liberalen en socialisten socio-economisch op eenzelfde lijn te krijgen. Ook stellen de socialisten het niet op prijs dat Lachaert al verklaarde dat het met de socialisten moeilijk onderhandelen is. Dat strookt volgens hen niet met de afgesproken discretie. 

Er moeten sowieso accenten inzitten voor iedereen, maar je moet ook wel een duurzame begroting kunnen opmaken

Koninklijk onderhandelaar en Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert

Op die kritiek van de socialisten riposteerde Lachaert trouwens ook nog aan het paleis. "Er moeten sowieso accenten inzitten voor iedereen, maar je moet ook wel een duurzame begroting kunnen opmaken. Er moet respect zijn voor de gevoeligheden voor de ander, om die dingen dan te laten rusten."

SP.A: "Nieuwe verkiezingen indien geen zicht op oplossing tegen midden september"

Volgens SP.A-voorzitter Conner Rousseau is men al veel te lang op zoek naar een nieuwe federale regering. "Mijn partij is waarschijnlijk de meest constructieve. Wij hebben al van alles geprobeerd en hopen dat het nu nog kan lukken."

Voor Rousseau moet er tegen midden september zicht zijn op een oplossing. "Als dat niet het geval is, dan mag men de mensen echt niet meer voor het zotje houden en dan moeten we de kaarten opnieuw aan de kiezer geven. Dat is het meest democratische." De SP.A-voorzitter wil dan dus nieuwe verkiezingen, zegt hij in de Krant van West-Vlaanderen. 

De Vlaamse socialisten blijven overigens bij hun sociale eisen. Ze willen krijgen wat ze konden krijgen toen preformateurs Bart De Wever (N-VA) en Paul Magnette (PS) een regering probeerden te vormen. Het gaat dan onder meer over een vermogenswinstbelasting, een effectentaks en meer geld voor de gezondheidszorg.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Herbekijk hieronder de analyse van politiek verslaggever Bart Verhulst in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen