Griekenland is woensdag met enkele andere EU-landen aan een militaire oefening bij Cyprus begonnen.
Volledig scherm
Griekenland is woensdag met enkele andere EU-landen aan een militaire oefening bij Cyprus begonnen. © AP

Dreigt er militair conflict tussen Griekenland en Turkije? Dit is er aan de hand

Turkije speelt hoog spel in het conflict om energiebronnen in een zone in de Middellandse Zee die door Griekenland wordt geclaimd. Ankara enerzijds en Athene en EU-bondgenoten anderzijds hebben marineschepen gestuurd naar betwiste wateren ten zuiden van Turkije. “Het kleinste vonkje kan tot een catastrofe leiden”, waarschuwt de Duitse minister van Buitenlandse Zaken.

30 reacties

  • Kevin De hoon

    4 jaar geleden
    Er gaat niks gebeuren. Griekenland is laf en blaft aleen maar. Laat heel EU maar komen. Er word al jaren geblaft maar nooit gebeten. Turkije zal verder zoeken en zeker ook iets vinden.
  • Dirk Van Brussel

    4 jaar geleden
    Sharon Debeul, blijkbaar bent U geen Griekenland kenner. Griekenland heeft inderdaad eilanden dicht bij Turkije. Straks ga je nog beweren dat Kreta eigenlijk ook Turks is.
  • Alfons Vanacker

    4 jaar geleden
    @Sharon Debeul, het doel is wel niet hetzelfde, China wenst de zee route open te houden daar US het al te graag zou sluiten. De eilanden geven China een waarborg dat ze het kunnen verdedigen.
  • Elly Zervas

    4 jaar geleden
    Sharon Debeul. Die eilanden zijn van Griekenland. Grieken hebben er altijd al gewoond nog voor de Turken uit Mongolië richting Griekenland en Armenië kwamen. Ten 2de: een deel van huidig Turkije was vroeger Griekenland. De Turken hebben al Grieks grondgebied gestolen en nu willen ze ook Griekse wateren stelen met hun gassen en olie. En er zijn internationale verdragen en deze moeten gerespecteerd worden door Turkije
  • Jef Vervloesem

    4 jaar geleden
    Bijna 100 jaar geleden hebben de Turken o.l.v. Ataturk honderdduizenden Grieken verjaagd uit historisch Griekse gebieden in Klein-Azië. Volgens het gesloten vredesverdrag werd het vasteland Turks en bleven de eilanden Grieks. Erdogan erkent dit verdrag van Lausanne niet meer. Europa moet de Grieken helpen bij deze aanval op hun territoriale integriteit.