©  Photo News

KV Kortrijk wil 2.980 toeschouwers toelaten, Club Brugge hoopt op het dubbele en Standard mikt op 10.000

KV Kortrijk heeft de primeur beet. Als eerste Belgische club komt het naar buiten met een volledig afgewerkt plan om opnieuw fans toe te laten in de eerstvolgende thuiswedstrijd tegen Moeskroen. “Het plan kwam tot stand in nauw overleg met stad Kortrijk. Het doet ons veel plezier dat we al onze abonnees opnieuw zullen kunnen verwelkomen”, aldus Jelle Brulez, commercieel manager B2C bij KV Kortrijk.

gco, kv, jve

KV Kortrijk werkte al wekenlang aan een plan om opnieuw fans toe te laten in het Guldensporenstadion, mét voorzorgsmaatregelen. Toen Ben Weyts, Vlaams minister van Sport, vorige week het licht op groen zette, werd een versnelling hoger geschakeld. In nauw overleg met stad Kortrijk rolde KVK een plan uit. Concreet kunnen vanaf 13 september 2.980 mensen plaatsnemen in het Guldensporenstadion voor de wedstrijd tegen Moeskroen. De 2.500 abonnees zijn dus zeker van hun plaats.

Dat kan door het stadion op te delen in tien aparte compartimenten. Elke tribune bestaat uit twee compartimenten, met uitzondering van de hoofdtribune, die uit vier kleinere compartimenten bestaat. Elk compartiment wordt volledig afgesloten met constructies die nu geplaatst worden, waardoor je geen contact kan hebben met mensen uit een ander compartiment.

Aparte ingangen

Waar KV Kortrijk normaal met één hoofdingang werkt, zullen er nu zes aparte entrees zijn zodat de verschillende compartimenten gescheiden binnenkomen. Een uitzondering hierbij geldt voor tribune 1. Voor die tribune wordt met een tijdsschema gewerkt. Iedereen moet via de hoofdingang, de verschillende delen van de tribune krijgen elk een tijdslot toebedeeld waarop de fans in het stadion moeten zijn.

Elk compartiment heeft een eigen drank- en eetstand, alsook sanitaire voorzieningen. Dat maakt van elk compartiment een aparte eventlocatie. Binnen de verschillende groepen wordt ook een circulatieflow met éénrichtingsverkeer gecreëerd om vermenging van de persoonlijke bubbels tot een minimum te beperken. Zo is per bubbel slechts één persoon verantwoordelijk voor het halen van drank en eten, dat op de zitplaats genuttigd moet worden. Door het circulatieplan moet er niet gekruist worden.

KV Kortrijk voorziet ook signalisatie. Van zodra er een wachtrij van een vijftal mensen staat aan een eet -of drankstand, gaat het sein op rood. De fans moeten dan op hun plaats wachten tot de rij verminderd is, om te vermijden dat er te veel mensen op dezelfde plaats samentroepen. KVK moet wel nog een plan uittekenen voor het evenementenloket maar daar verwacht men geen problemen.

 ©  BELGA

Hosts

Om dat alles in goede banen te leiden, rekent KV Kortrijk op KVK-hosts. Zij zullen bij binnenkomst de toeschouwers begeleiden zodat ze snel op hun plaats zitten. Tijdens de match zullen ze proactief helpen waar nodig. Bijvoorbeeld door signalisatie te geven of door bij te springen bij de drank -en eetstanden. Die voorzieningen worden een kwartier voor de wedstrijd afgesloten zodoende dat het stadion snel ontruimd wordt. Wederom zonder kruisen van de verschillende compartimenten. De eigen ingang dient dus ook als uitgang. Voor tribune 1 geldt het tijdsschema.

Voetbal zal er dus anders uitzien door corona, maar het plan van KV Kortrijk laat toch opnieuw een aanzienlijk aantal supporters toe. Met 2.980 fans zal er opnieuw sfeer in het Guldensporenstadion zijn. “Supporteren mag, maar we vragen wel om het in de mate van het mogelijke op een serene manier te doen”, zegt Brulez. Tyfo’s zijn bijvoorbeeld uit den boze.

Vanop de staanplaatsen mag wel al rechtstaand gesupporterd worden. “Een risico”, geeft Kortrijks burgemeester Vincent Van Quickenborne toe, “maar we willen het een kans geven. Er zijn camera’s om de situatie op de te volgen. Wie de regels niet volgt zal in de toekomst de toegang geweigerd worden.”

“Perspectief”

De extra voorzorgsmaatregelen zetten druk op de kostenstructuur van een club, maar bieden vooral hoop. “Het is een kleine stap, maar het is wel erg belangrijk omdat het perspectief biedt”, noemt Brulez het. “Financieel zullen we er niet beter van worden, maar we wilden toch vooral een schaalbare oplossing hebben. Een oplossing die perspectief biedt voor onze medewerkers, normaal zo’n 300-tal jobs bij elke wedstrijd. En ik ben ook héél gelukkig om perspectief te bieden aan onze supporters. Fans horen bij het voetbal en dan doet het ons veel plezier om ze als eerste club van België terug welkom te kunnen heten tijdens de thuiswedstrijd van Moeskroen.”

 ©  JEFFREY GAENS

Standard is klaar om 10.000 supporters te ontvangen

Standard zal in zijn volgende thuiswedstrijden van de Jupiler Pro League kunnen rekenen op de steun van zo’n 10.000 supporters. De club en de stad Luik, in de persoon van burgemeester Willy Demeyer, hebben een akkoord bereikt omtrent een protocol.

Dankzij een ministerieel besluit hebben burgemeesters de mogelijkheid om af te wijken van het maximum van 400 mensen dat vanaf 1 september evenementen in open lucht kan bijwonen. Sclessin heeft een capaciteit van ruim 27.000 plaatsen.

Om alles veilig te laten verlopen, zullen een aantal beperkingen gelden. Zo zijn bezoekende supporters niet welkom. Er zal slechts een rij op twee worden gebruikt, waarbij niemand een buur voor of achter zich zal hebben. Ook zal er steeds een plaats worden vrijgelaten, tenzij het een familiale bubbel betreft. Daarnaast zullen er meer ingangen worden opengezet, is het dragen van een mondmasker verplicht in een ruime omgeving van het stadion en zullen de bars in het stadion gesloten zijn om een toevloed tijdens de pauze te vermijden.

In de loop van de komende dagen zal Standard in overleg met supportersorganisatie La Famille des Rouches de praktische modaliteiten over de gedeeltelijke terugkeer van supporters in het stadion finaliseren.

Standard begon met 7 op 9 aan de competitie en trekt zondag (16u) naar leider Beerschot. De eerstvolgende thuismatch is op 20 september tegen KV Kortrijk.

Club Brugge hoopt 6.000 fans toe te laten

Bij Club Brugge hoopt men om binnenkort 6.000 fans toe te laten. Daarvoor ging het al een plan voorstellen bij het stadsbestuur van Brugge. Gezien de capaciteit van het Jan Breydelstadion, met bijna 30.000 zitjes, acht men het huidig plan veilig en realistisch bij blauw-zwart. “We hebben een goed gesprek gehad met het stadsbestuur”, klinkt het bij Club Brugge. “We hebben ons plan voorgesteld en dat is positief onthaald. De stad moet daar nu een beslissing over nemen en nadien moet het nog goedgekeurd worden door het kabinet van de minister. En als alles goedgekeurd is, zullen we daar duidelijk over communiceren, onze supporters zullen de eersten zijn die het horen.”

KV Oostende hoopt voor het eerst op 19 september fans toe te laten tegen OH Leuven in de Diaz Arena. Men hoopt er om in ene keer alle abonnees, met VIP’s erbij zo’n 3.000 mensen, naar de match te laten komen. In het stadion van Oostende kunnen er zo’n 8.500 mensen binnen. Abonnees worden momenteel gevraagd om hun ‘bubbel’ in te vullen en aan te geven of ze daadwerkelijk naar de match komen. En daarna geeft de dienst ticketing iedereen een zitje.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer