Auto's starten niet: VAB maandagochtend overladen met oproepen

© belga

Zoals voorspeld hebben veel mensen maandagochtend problemen met wagens die niet starten. VAB meldt dat er nu al 70 procent meer oproepen zijn binnengekomen dan op een gemiddelde maandagochtend. Gelukkig was de mobiliteitsorganisatie voorbereid: ze zet extra personeel in.

TIPS. Rijden bij vriesweer? Zo vermijd je problemen

De mobiliteitsorganisatie gaf zondag al aan een piek in de startproblemen te verwachten omdat veel auto’s tijdens de kerstvakantie stil hebben gestaan. In combinatie met de lage temperaturen van afgelopen dagen, krijgen maandagochtend effectief veel automobilisten hun wagen niet gestart.

Om 7 uur lag het aantal oproepen 87 procent hoger dan op een gemiddelde maandagochtend, en om 8 uur was dat nog steeds 70 procent.

Bij startproblemen door winterkoude is vier op de vijf keer de batterij de oorzaak. Als tips geeft VAB mee om bij het starten te ontkoppelen, alle onnodige stroomverbruikers (zoals gps en verwarming) uit te schakelen, de lichten pas na het starten te ontsteken en de achterruitontdooiing af te zetten wanneer de ruit ontdooid is.

Wie zijn wagen niet gestart krijgt, gebruikt het best geen startkabels omdat ze ernstige schade kunnen berokkenen aan de gevoelige elektronische systemen van moderne wagens. “Roep de hulp van een professional in”, raadt VAB aan.

De mobiliteitsorganisatieverwacht dat de piek in aantal oproepen stilaan gaat afnemen, maar het zal nog drukker blijven dan op een gemiddelde maandagochtend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen