Jambon geeft om 15 uur persconferentie over zaak-Chovanec

 ©  ISOPIX

thumbnail:  
thumbnail:

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zal vandaag om 15 uur meer uitleg geven over zijn rol in de zaak-Chovanec. Wat Jambon wel of niet wist, is al dagenlang onderwerp van discussie.

Jef Cauwenberghs

Vlaams minister-president Jan Jambon zal de pers in Brasschaat te woord staan over zijn rol in de zaak-Chovanec.

Jambon moet zich onder meer verantwoorden over de contacten tussen zijn voormalig kabinet en de Slovaakse ambassadeur. Die zou het team rond Jambon in de maanden na de dood van de 38-jarige Jozef Chovanec in een politiecel in de luchthaven van Charleroi meermaals om uitleg hebben gevraagd.

Vraag is in hoeverre toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Jambon zelf op de hoogte was van het politieoptreden en het overlijden van de man eind februari 2018. Volgens huidig minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) was het kabinet van de N-VA’er geïnformeerd. Dat blijkt ook uit verschillende mails verzonden door het kabinet.

DS VIDEO - Reconstructie. Jozef Chovanec (38) overleden na arrestatie in Charleroi. © De Standaard

Jambon ontkende een week geleden dat hij weet had van de dood van Chovanec. Later liet hij weten dat hij zelf niet aanwezig was op een onderhoud tussen zijn kabinet en de Slovaakse ambassadeur. Gecontacteerd doorDe Standaard, wou Vallo bevestigen noch ontkennen dat hij Jambon persoonlijk heeft ontmoet. Jambon zei nog dat de link tussen het politieverslag van de optreden in de cel en de beelden door zijn kabinet niet gelegd werd.

Dinsdag geeft Jambon uitleg in de Kamercommissie.