© rr

UCI onderzoekt val van Remco Evenepoel en is vooral geïnteresseerd in wat er “uit zijn achterzak” gehaald werd

De UCI heeft een onderzoek gelanceerd naar de zware valpartij van Remco Evenepoel tijdens de Ronde van Lombardije. Dat maakte voorzitter David Lappartient vrijdag bekend in het kader van de Tourstart van zaterdag in Nice.

Vincent Van Genechten

Het supertalent van Deceuninck - Quick-Step dook op 15 augustus in een afdaling een ravijn in en liep daarbij onder anderen een bekkenbreuk op. De voorbije dagen doken op sociale media beelden op waarbij ploegleider Davide Bramati iets uit de achterzak van de gevallen Evenepoel haalt.

Meteen werden er heel wat speculaties de wereld ingestuurd want waarover ging het precies? “Niets illegaals”, reageerde de Italiaan bij La Gazzetta dello Sport. “Ik begrijp zelfs niet dat men dat zou kunnen denken. Ik herinner me nog goed dat het een stresserend moment was en dat ik vond dat ik dingen die bij Remco’s rug lagen, weg moest nemen. Kort daarna moest hij dan ook op een brancard gelegd worden. Dus ik heb zijn radiootje, repen, gel, suikers weggenomen en in mijn zak gestoken. Op een foto is ook nog te zien dat zijn helm was verwijderd. Dat is alles.”

“Over welke gegevens hebben we het?”

Maar de UCI wil het voorval toch van naderbij bekijken. “Wij hebben de CADF (een antidopinginstelling, red.) gevraagd om de televisiebeelden verder te onderzoeken en getuigen te ondervragen over het object dat uit de zak van Evenepoel viel”, verklaarde Lappartient op een persmoment bij de start van de Tour de France in Nice.

De UCI-voorzitter had het ook over data die zouden zijn overgebracht via de fiets van Evenepoel. “De sportief directeur (Bramati, red.) verklaarde dat hij dacht dat Evenepoel was gevallen, aangezien er geen data meer werden verzonden. Over welke data spreken we dan? Het is immers verboden om bepaalde data door te sturen. We bekijken dus ook dit punt. Als het alleen over geografische lokalisatie gaat, is het iets anders. Maar andere data delen is niet toegelaten.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen