zaterdag 29 augustus 2020 - Nieuws
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Kevin De Bruyne beschouwde voetbalmakelaar Patrick De Koster (55) jarenlang als zijn tweede vader.  Photo News

Transfer

De Koster nu ook aangehouden, na klacht van De Bruyne zélf

Transfer naar Wolfsburg, die De Koster met Frenay deed, wordt onderzocht

Ook transfer van Dimata naar Wolfsburg maakt deel uit van onderzoek

De Koster nu ook aangehouden, na klacht van De Bruyne zélf

Wolfsburg

Voetbalmakelaar Patrick De Koster (55) werd gisteren in verdenking gesteld en aangehouden. Intussen raakte bekend dat Kevin De Bruyne (29) vorig jaar zélf de klacht heeft ingediend.

De Bruyne zelf zal er momenteel zo weinig mogelijk aan proberen te denken. De Rode Duivel, die gisteren door een UEFA-panel in de Champions League-ploeg van het seizoen werd gestemd, wordt eerstdaags voor de derde keer papa. Vriendin Michèle is hoogzwanger. Maar zijn zaakwaarnemer, zijn tweede vader – zo beschouwde hij hem jarenlang – zit na zijn klacht intussen in zeer nauwe schoentjes. De Koster werd na een nachtje in de cel ook door de onderzoeksrechter aangehouden. Woensdag komt hij voor de raadkamer.

Het blijkt nu dus de transfer van De Bruyne naar Wolfsburg die onderzocht wordt. In januari 2014 verhuisde de Belg van Chelsea naar de Duitse Volkswagen-club voor een bedrag van circa 22 miljoen euro. Maar uit het onderzoek is gebleken dat het onderhandelde contract en de uitvoering van dat contract niet overeenstemmen. Er waren betalingen die via dwergstaat Liechtenstein – een fiscaal paradijs – moesten passeren en volgens de onderzoekers niet volgens het boekje zijn gebeurd. De Koster was volgens zijn advocaten met verstomming geslagen dat er nu nog iemand een klacht had ingediend over feiten die van zes jaar geleden dateren. Maar volgens onze informatie legde hij wel al gedeeltelijke bekentenissen af.

Dimata kwaad op Frenay

De Koster bracht de transfer niet alleen tot een ‘goed’ einde. Ook Didier Frenay speelde in de deal een cruciale rol en streek een commissie op. Ten eerste omdat De Koster in 2008, toen hij zijn samenwerking met De Bruyne opstartte, nog voor het StarFactory van Frenay werkte. Ten tweede omdat Frenay goed thuis was bij Wolfsburg en dik was met manager Klaus Allofs. Hij bracht – op eigen houtje – onder anderen ook Perisic, Casteels, wijlen Malanda en Dimata naar de Bundesliga-club.

Opvallend genoeg maakt ook de transfer van Dimata deel uit van dit onderzoek. De huidige Anderlecht-aanvaller trok in 2017 van KV Oostende naar Wolfsburg voor 11,5 miljoen euro. Intussen brak hij met Frenay, die hij in Sport/Voetbalmagazine beschuldigde van gesjoemel: “Ik glunderde toen ik tekende, maar achter de schermen werd er bij de totstandkoming van mijn transfer veel geregeld waarvan ik niet op de hoogte was. (...) Ik had de kleine lettertjes moeten lezen om zeker te zijn dat er geen sluikhandel in het spel was.” Frenay deed alles af als “geruchten” en betreurde dat hun samenwerking daardoor ten einde was gekomen.

Wat met nieuw contract?

Terug naar De Koster, want het is ook opvallend dat De Bruyne de voorbije maanden met hem is blijven samenwerken. Meer zelfs: het was de bedoeling dat de Brusselaar rond tafel ging met Manchester City, de huidige club van De Bruyne, over een nieuw en verbeterd contract voor zijn poulain. Gezien zijn topprestaties het voorbije seizoen had hij van hem zomaar de bestbetaalde speler in de Premier League kunnen maken. Nu is de vraag hoe het daarmee verder moet. (yb, phu, bla, jug, dvd)

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws