Zomersolden bijna gedaan, winkels hebben nog enorme overschotten

 ©  WDK

De zomersolden eindigen maandag. De verkoopcijfers kleuren bloedrood en op dit moment ligt nog 35 à 40 procent van de stock in de rekken, dat zegt het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ). Twee derde van de handelaars zal nog ronde prijzen aanbieden in september, naast de nieuwe collectie.

Nog opvallend: 73 procent van de handelaars hebben minder aangekocht voor hun nieuwe collectie in vergelijking met vorig jaar. Bovendien kunnen 6 op de 10 handelaars niet alles betalen. Een vijfde van de retailhandelaars vreest het einde van het jaar niet te halen. “Dat bewijst dat de versoepeling om met twee te gaan shoppen te laat kwam en te beperkt was”, zegt voorzitster Christine Mattheeuws.

Btw-daling

Het onderzoek van NSZ toont aan dat maar liefst 73 procent minder stock aangekocht heeft voor de nieuwe collectie in vergelijking met vorig jaar. “Daar zijn verschillende redenen voor. De handelaars hebben op dit moment niet genoeg geld kunnen verdienen en zijn voorzichtiger geworden uit schrik voor een tweede lockdown”, licht NSZ toe. “Maar liefst 6 op de 10 handelaars kan niet alles betalen. De meesten kunnen een kwart van de nieuwe collectie niet betalen op dit moment. En dit alles ondanks het feit dat ze minder hebben aangekocht.”

“Nog een heel belangrijk aandachtspunt: één op vijf handelaars in de retail zal het einde van het jaar niet halen. Dus zijn er dringend bijkomende maatregelen nodig. Denk maar aan de algemene verlaging van de btw tot 6 procent, zoals in de horeca.”

Tot slot gaan heel wat stemmen op onder de handelaars om de winterkoopjes uit te stellen tot 15 januari of begin februari, afhankelijk van de verkoop in het najaar.

LEES OOK. De solden waren dramatisch, maar minder rampzalig dan verwacht

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen