Direct naar artikelinhoud
Zaak-Chovanec

‘Hij verdient het niet om gereanimeerd te worden’, zeiden hulpverleners Chovanec

Jozef Chovanec kwam in 2018 om het leven na een hardhandig politieoptreden.Beeld RV

Laatdunkende uitspraken van medisch personeel en de politie over Jozef Chovanec (38), die in 2018 om het leven kwam na een hardhandig politieoptreden in een politiecel op de luchthaven van Charleroi, veroorzaken deining in zijn thuisland Slovakije. 

“Hij verdient het niet om gereanimeerd te worden”, zou een van de agenten van de luchtvaartpolitie na de interventie met Chovanec hebben gezegd. De verklaring komt van een ambulancier van het MUG-team dat tweeënhalf jaar geleden ter plaatse kwam en is opgenomen in het gerechtelijk dossier, schrijft De Standaard.

Camerabeelden van het gespierde politieoptreden in de cel van Chovanec raakten vorige week via Het Laatste Nieuws bekend. In de video is onder meer te zien hoe de luchthavenpolitie de Slovaak bruut behandelt, terwijl een agente een Hitlergroet brengt en enkele dansjes doet.

Weduwe

De weduwe van Chovanec kreeg de beelden in september 2018 voor het eerst te zien. Ze uitte onder meer haar bedenkingen over de artsen. “In het onderzoek staat dat drie politiemensen en ambulanciers de dokter hoorden zeggen dat het geen groot verlies zou zijn als mijn man zou sterven door dat kalmeringsmiddel.”

Het gaat om deze quote die in het gerechtelijk dossier is opgenomen, blijkt nu: “We zullen hem een dosis geven (een inspuiting, red.) en als hij een hartaanval krijgt, is dat geen groot verlies.” Een van de vrouwen van het MUG-team zou de uitspraak gedaan hebben, schrijft De Standaard. De quote verscheen gisteren in de Slovaakse pers.

Jambon

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) was op het moment van de dood van Jozef Chovanec federaal minister van Binnenlandse Zaken. Over zijn mogelijke rol in de zaak is de afgelopen dagen heel wat ophef ontstaan.