Tienduizenden mensen betogen tegen corona-maatregelen in Berlijn

Bron: BELGA

Duizenden actievoerders in Berlijn gaan door met hun demonstratie tegen de coronamaatregelen, ondanks dat de politie eerder demonstraties op zeker twee plekken had opgebroken. Dat deed ze nadat de manifestanten onder meer weigerden om mondmaskers te dragen. Volgens Duitse media spreekt de politie inmiddels van 25.000 tot 30.000 demonstranten, terwijl eerder werd gesproken over 18.000 deelnemers.

“We hebben de leider van de demonstratie benaderd en hem meegedeeld dat zijn betoging door de politie zal worden ontbonden”, zei de politie van Berlijn ’s middags op Twitter. De beslissing om de betoging te ontbinden werd genomen omdat de actievoerders de coronamaatregelen met de voeten bleven treden.

 ©  REUTERS

Een woordvoerster van de politie had eerder al gewaarschuwd dat de mars zou worden stilgelegd als de actievoerders zich niet zouden schikken naar de maatregelen. De politie had de manifestanten eerst meermaals opgeroepen om zich te houden aan de afstandsregels om coronabesmettingen te vermijden, en verplichtte, toen dat niet werkte, het dragen van een mond-neusmasker. Ook daar gingen ze niet op in.

De actievoerders, die volgens de laatste schattingen met 25.000 man waren opgedaagd, verzamelden zaterdagochtend al aan de voet van de Brandenburger Tor. Daar legden ze onder meer een grote Duitse vlag neer. Meerdere manifestanten wapperden ook met vlaggen in de stijl van de in extreemrechtse kringen populaire Reichskriegsflagge.

De manifestatie is een initiatief van de actiegroep Querdenken 711 (Dwarsdenken 711). De Berlijnse politie wilde ze eigenlijk al van in het begin verbieden, maar moest het protest van de rechtbank laten doorgaan. Ze is massaal aanwezig met zowat 3.000 manschappen.

 ©  EPA-EFE

 ©  AFP

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  Christoph Soeder/dpa

 ©  EPA-EFE

 ©  EPA-EFE

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AP

 ©  AP

 ©  REUTERS

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

 ©  AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER