Sterbasketbalspeler LeBron James droeg bij de opwarming voor een NBA-wedstrijd in december 2014 in New York een T-shirt met het opschrift ‘I Can't Breathe’, een verwijzing naar de dodelijke arrestatie van de zwarte New Yorker Eric Garner eerder dat jaar.  De zin werd eind mei 2020 weer brandend actueel na het overlijden van George Floyd.
Volledig scherm
Sterbasketbalspeler LeBron James droeg bij de opwarming voor een NBA-wedstrijd in december 2014 in New York een T-shirt met het opschrift ‘I Can't Breathe’, een verwijzing naar de dodelijke arrestatie van de zwarte New Yorker Eric Garner eerder dat jaar. De zin werd eind mei 2020 weer brandend actueel na het overlijden van George Floyd. © photo_news

Lerares ontvlucht met tienerdochter haar woning na doodsbedreigingen om I Can't Breathe-shirt

Een lerares van een middelbare school in Los Angeles moest samen met haar tienerdochter haar woning ontvluchten nadat ze talloze doodsbedreigingen had ontvangen. De vrouw droeg tijdens een van haar online lessen een t-shirt met daarop de tekst ‘I Can’t Breathe’, verwijzend naar de fatale arrestatie van George Floyd. Dat schoot in het verkeerde keelgat van diverse ouders. Tegen drie van hen is door de rechter een straatverbod opgelegd.

5 reacties

  • piet devlieger

    4 jaar geleden
    Onderwerpen over raciale en sociale onrechtvaardigheid in je lessen een plaats geven kan goed zijn maar als lesgever dien je geen standpunt in te nemen waarmee je je leerlingen beïnvloedt of probeert te beïnvloeden. Anders kan je tot situaties komen waarin bijvoorbeeld een 17-jarige met een machinegeweer mensen gaat doden. Het onderwijzend personeel moet doen waar het voor betaald wordt, en dat is les geven en niet aan politiek doen of kinderen proberen te beïnvloeden over dergelijke kwesties.
  • Gino Denil

    4 jaar geleden
    Politiek hoort wel degelijk thuis op school. Niet om leerlingen te bekeren of te indoctrineren. Maar om hen het onderscheid te leren maken tussen politieke opvattingen en deze kritisch te leren benaderen. Als onderwerpen als ras en sociale vaardigheid al niet meer aan bod mogen komen in een les dan is dat in de lijn van een bepaalde ideologie. En dus ook - misplaatste - politieke druk.
  • Mark Louis

    4 jaar geleden
    Leerlingen moeten toch ook neutrale kleding dragen, toch. Of zijn ambtenaren weeral meer dan een ander?
  • Kristine Delacourt

    4 jaar geleden
    Politiek hoort niet thuis op school. Kinderen zijn te jong om de nuances te vatten en zeer vatbaar voor indoctrinatie en extremisme. Het zal wel met de beste bedoelingen geweest zijn, maar heel de rassenpolitiek is zeer verdelend. Op school moet een sfeer heersen van gelijkheid en vereniging. Dat bekomt men niet door in rassenhokjes te denken.
  • Patrick Van Verdegem

    4 jaar geleden
    Zonder de bedreigingen te willen goedkeuren, integendeel! Misschien begrijpt deze lerares nu waarom men best neutrale kleding draagt, zonder symbolen, of teksten van wat dan ook... Een school is géén plek om kinderen te indoctrineren.