Direct naar artikelinhoud
Verkiezingen VS

Ophef in VS: buitenlandse invloed op verkiezingen blijft voortaan binnenskamers

Inlichtingendirecteur John RatcliffeBeeld EPA

De regering-Trump zal geen vragen meer beantwoorden van volksvertegenwoordigers in het Congres over de veiligheid van de verkiezingen en de buitenlandse beïnvloeding daarvan. De Democratische oppositie zal het moeten doen met schriftelijke rapporten van Trumps inlichtingendirecteur John Ratcliffe, een loyale steunpilaar van de president.

Daarmee wordt het zeer de vraag wat het Amerikaanse volk te horen zal krijgen van eventuele nieuwe bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen in november, door Rusland en/of andere landen.

De leiders van de Democraten sputterden zaterdagavond verbolgen. “Het besluit om alle briefings over verkiezingsveiligheid te schrappen is een schokkende weigering verantwoording af te leggen aan het Congres”, twitterde oppositieleider Nancy Pelosi. Zij heeft vorige week in een interview met CNN toegezegd een eventuele verkiezingsoverwinning van Trump zonder meer te accepteren.

Twitter bericht wordt geladen...

De onafhankelijke senator Angus King noemde de maatregel in een interview met The New York Times “een schande”. Volgens hem “riekt het naar een doofpot”.

Volgens Ratcliffe is de maatregel bedoeld om lekken tegen te gaan.

Trump zelf lichtte het besluit zaterdagavond toe door te twitteren dat “deze gestoorde onderkruipsels [de Democraten] zo houden van het Rusland, Rusland, Rusland verhaal”, daarmee implicerend dat dát de reden is dat hij dat verhaal bij hen wil weghouden.

Het besluit, per brief meegedeeld aan de partijleiders in de Senaat en het Huis van Afgevaardigden, is de culminatie van een reeks manoeuvres die een paar maanden geleden werd ingezet.

Loyale pitbull Ratcliffe

Allereerst werd John Ratcliffe in mei door de Senaat benoemd tot Director of National Intelligence (DNI), het opperhoofd van zeventien inlichtingendiensten, een machtige, na 9/11 ingestelde functie. Vorig jaar was hij ook al voorgedragen, maar trok hij zich terug nadat The Washington Post had ontdekt dat hij zijn cv wel heer erg had opgepoetst en Ratcliffe, een letseladvocaat uit een dorpje in Texas die met de conservatieve Tea Party golf in het Congres was gekomen, geen enkele inlichtingenervaring bleek te hebben.

Maar Trump wilde hem heel graag hebben, omdat Ratcliffe de president tijdens een hoorzitting met Rusland-onderzoeker Robert Mueller en tijdens het impeachmentproces vorig jaar als een loyale pitbull verdedigde. Dus droeg hij hem dit voorjaar gewoon weer voor, waarna Ratcliffe met 48-44 werd goedgekeurd.

Ongeveer tegelijkertijd bracht het Witte Huis alle aan de verkiezingen gerelateerde briefings aan het Congres onder bij één verantwoordelijke, William Evanina, die aan Ratcliffe rapporteert. Dit om te voorkomen dat de volksvertegenwoordigers allerlei verschillende dingen van verschillende personen horen, was het argument.

Dat betekent dat we weinig meer zullen horen van Shelby Pierson, die vorig jaar juist als overkoepelende ‘election tsar’ was benoemd. Toen zij in februari aan de Congresleden vertelde dat de Russische regering bij de komende verkiezingen net als in 2016 een voorkeur heeft voor Trump, lekte dat uit naar The New York Times, en waren Trump en de Republikeinen niet blij.

Vorige week concludeerde ook de Inlichtingencommissie van de Senaat dat Rusland in 2016 Trump heeft geholpen de verkiezingen te winnen, en dat het land daar nu weer mee bezig is. Evanina meldde begin deze maand dat ook China en Iran invloed op de verkiezingen proberen uit te oefenen, waarbij China een voorkeur voor de Democraten zou hebben.