Vivaldi-partijen voor het eerst samen rond de tafel

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert.  ©  Photo News

Koninklijk opdrachthouder Egbert Lachaert (Open VLD) heeft voor het eerst de partijen die voor de Vivaldi-coalitie nodig zijn samen rond de tafel gebracht. Naast Open VLD tekenden ook MR, PS, SP.A, Groen, Ecolo en CD&V present.

fem, jvt

De vergadering begon om 18 uur en duurde urenlang. Het is de eerste keer sinds de verkiezingen van 26 mei vorig jaar dat deze partijen samen rond de tafel zitten. Toch om te praten over inhoud en een mogelijke coalitie.

Of dat een doorbraak betekent in de vorming van een federale regering, is nog maar de vraag. Naar verluidt wordt bekeken of de coalitie mogelijk is en of CD&V wil meedoen. Een ja of een nee is er nog niet. CDH was in tegenstelling tot wat eerder gemeld is niet aanwezig. Die partij had zondagochtend al een gesprek met de koninklijk opdrachthouder.

Dat een vergadering met meerdere partijen plaatsvindt, is het bewijs dat Egbert Lachaert een versnelling hoger schakelt. Volgende vrijdag moet hij weer verslag uitbrengen bij de koning en de deadline van 17 september, wanneer het vertrouwen van de zittende regering-Wilmès verstrijkt, komt steeds dichterbij. Als er tegen dan nog altijd geen meerderheid in de steigers staat, lijken nieuwe verkiezingen de enige uitweg.

De Open VLD-voorzitter blijft in eerste instantie mikken op de ­Vivaldicoalitie met liberalen, groenen, socialisten en christendemocraten. Alleen bleek vrijdag al dat CD&V blijft tegenspartelen en dat de socialistische lat inhoudelijk bijzonder hoog ligt. Als de zeven partijen echte onderhandelingen zouden beginnen, dan liggen nog heel wat dossiers op de plank die massagewerk vereisen.

Lachaert werkte al aan een basisnota van 62 bladzijden. Na zijn bezoek aan de koning vrijdag hoopte hij dat de partijen de stap zouden zetten om samen aan tafel te gaan. ‘Ik hoop dat er constructief gewerkt kan worden de komende dagen en dat we dan goed nieuws kunnen brengen’, zei hij toen.