Direct naar artikelinhoud
Gezondheid

'Ik leef gezonder dan de gemiddelde Belg, toch moet ik meer betalen’: Diabetici willen dat verzekeraars hun ziekte ‘vergeten’

Jens Coussement heeft diabetis type 1: 'Per kwartaal lijkt het misschien niet zo veel, maar op het einde van de rit, na 25 jaar lening, zal ik wel zo’n 4.000 euro meer betaald hebben dan een ander.'Beeld Francis Vanhee

Diabetici moeten soms tot tienduizend euro meer betalen voor een schuldsaldoverzekering. Ook zij willen daarom aanspraak maken op het zogenaamde recht om vergeten te worden, dat tot nog toe alleen voor kankerpatiënten geldt. ‘Nu worden we dubbel gestraft.’

Jens Coussement betaalt elk kwartaal 90 euro voor zijn schuldsaldoverzekering. Normaal, denkt u misschien. Maar zo ziet de 29-jarige bediende uit Zedelgem het niet. Zonder zijn diabetes type 1 was het 50 euro. “En dat terwijl ik mijn ziekte al jaren onder controle heb. Mijn suiker- en cholesterolwaarden zijn perfect normaal.” Dat schreef zijn endocrinoloog ook in een rapport, dat Coussement overhandigde aan de bank toen hij een huis wilde kopen. 

“Maar de adviserend geneesheer ging niet akkoord. Die las het woord diabetes en zag alleen maar bijkomende gezondheidsrisico’s.” Onterecht, blijft hij vinden. “In tegenstelling tot diabetes type 2, is type 1 een aangeboren ziekte, ik kan er niets aan doen. Ik lever daarenboven elke dag inspanningen om zo lang mogelijk te kunnen leven. Ik sport veel, rook nooit, drink amper alcohol. Ik leef eigenlijk veel gezonder dan de gemiddelde Belg, en toch moet ik meer betalen.”

De premie van Coussement bedraagt 50 procent meer. “Per kwartaal lijkt dat misschien niet zo veel, maar op het einde van de rit, na 25 jaar lening, zal ik wel zo’n 4.000 euro meer betaald hebben dan een ander.” En dat geldt enkel voor de verzekering die nodig was voor zijn hypothecaire lening. “Voor mijn renovatielening is het hetzelfde verhaal.”

Voorwaarde

De Diabetesliga kan niet zeggen hoeveel diabetici benadeeld worden. Maar uitzonderlijk is de situatie van Coussement zeker niet. In België zijn er 50.000 mensen die aan type 1 suikerziekte lijden. Belgen zijn natuurlijk niet verplicht om een schuldsaldoverzekering te nemen, maar banken stellen het wel vaak als voorwaarde bij de aankoop van een huis.

Ook voormalig kankerpatiënten leden tot voor kort onder de situatie. Ook zij kregen vaak te maken met hoge bijpremies en zelfs weigeringen. Maar sinds februari geldt voor hen een zogenaamd “recht om vergeten te worden”. Verzekeraars mogen hierdoor bij iemand die tien jaar genezen is, geen rekening meer houden met een kankerverleden. Voor een aantal kankers gelden kortere wachttermijnen van soms maar een jaar.

Een mooie stap vooruit, noemde Test Aankoop het Koninklijke Besluit dat “vergeten worden” mogelijk maakt. Maar de consumentenorganisatie blijft op haar honger zitten wat de tweede stap betreft. Ze vindt dat ook een aantal bijkomende chronische ziekten als diabetes type 1, maar evengoed MS, een depressie of burn-out opgenomen moeten worden. “Als er geen groot risico is op overlijden voor de duur van de lening, is het niet redelijk om hiervoor forse bijpremies aan te rekenen”, stelt woordvoerder Simon November. Hij stuurde vorige week een brief naar bevoegd minister van Consumentenzaken Nathalie Muylle (CD&V) met de vraag om snel werk te maken van een uitbreiding.

Op haar kabinet klinkt het dat het altijd de bedoeling was om ook die andere groepen als diabetici te betrekken. “Maar daarvoor moeten er voldoende wetenschappelijke argumenten zijn en dat was helaas nog niet het geval toen het KB klaar was”, zegt woordvoerster Miet Deckers. Het federaal kenniscentrum KCE zal om de twee jaar ziektes evalueren die door verzekeraars vergeten mogen worden. “De voorbereiding hiervoor is gestart”, klinkt het.

Jens Coussement hoopt dat de uitbreiding er snel komt. Want mensen met diabetes type 1 worden volgens hem in tussentijd dubbel gestraft. “Ik zie niet in waarom dat nodig is. Er zijn ook zoveel nieuwe technieken die een goede opvolging van de ziekte mogelijk maken.” De kans dat hij zelf nog een lagere premie zal bekomen, is klein, beseft de West-Vlaming. Want het huidige KB geldt enkel voor nieuw afgesloten contracten. “Een herziening? Daar houd ik geen rekening mee. Wie weet hoe hoog de dossierkosten dan zullen zijn.”