© BELGA

Wout van Aert volgt zichzelf op als Belgisch kampioen na ongeziene machtsontplooiing

Wout van Aert (22) heeft met een zelden geziene overmacht het BK veldrijden in Oostende gewonnen. De man van Crelan-Charles was na een halve ronde al weggefietst van de concurrentie en gebruikte de achteneenhalve daaropvolgende toertjes om zijn voorsprong nog wat uit te bouwen. Hij volgt zichzelf zo op als Belgisch kampioen. Kevin Pauwels werd tweede, Laurens Sweeck vervolledigde het podium.

wic

Er was maar één echte favoriet voor het Belgisch kampioenschap veldrijden in Oostende: Wout van Aert, de wereldkampioen, zou zichzelf opvolgen als Belgisch kampioen. Niet dat dat vooraf al zeker was - Toon Aerts toonde zich vorige week in Baal de sterkste, de inkorting van de loopstrook was niet in het voordeel van Van Aert.

Maar het BK was nog maar één bocht ver of de teneur was al duidelijk. Van Aert dook als eerste het veld in na de start, legde de pees erop en de rest kon niet meer volgen. Gianni Vermeersch was de enige die nog ietwat kon aanklampen - een halve ronde lang. Toen was Van Aert alleen in wat een zelden geziene machtsontplooiing werd. Zeventien seconden voorsprong had de poulain van Niels Albert na ronde één, achtendertig al na ronde twee. In ronde drie begon hij zowaar al zijn eerste mededingers te dubbelen.

© Photo News

Adams gediskwalificeerd

Op één minuut van Van Aert was het inmiddels al schnabbelen voor de podiumplaatsen. Laurens Sweeck ging op zoek naar plaats twee, Gianni Vermeersch beet zich in diens spoor vast. Halverwege koers trok een andere figurant in de grote Van Aert-show toch nog even alle aandacht naar zich toe: Joeri Adams werd uit de race gezet omdat hij niet afgestapt was bij het doorkruisen van de materiaalzone.

Michael Vanthourenhout en Kevin Pauwels van Marlux-Napoleon Games hadden inmiddels de rol van Vermeersch overgenomen in de achtervolging van Sweeck. Ze maakten van het overwicht gebruik om Sweeck onder druk te zetten: Pauwels demarreerde en liet Sweeck zweten terwijl Vanthourenhout geen trap te veel gaf. Tim Merlier profiteerde van het tactische geneuzel om zich te komen mengen in de strijd, maar Pauwels was de sterkste van het groepje terwijl Vanthourenhout achterin moest afhaken.

Pauwels op twee, Sweeck derde

© BELGA

Vooraan bleef Van Aert maar doorpeddelen - er kon zelfs nog een vuistje aan Niels Albert bij een passage door de materiaalzone vanaf. De finishlijn bracht een einde aan zijn demonstratie, Van Aert tilde zijn fiets al wandelend over de streep. Er rest nu al nog maar één vraag: hoeveel jaar nog zal deze nog maar 22-jarige knaap de Belgische veldritwereld blijven domineren?

Pauwels gaf zijn tweede plek niet meer af en bolde als tweede over de finish, op zo’n 45 seconden van Van Aert. Laurens Sweeck vervolledigde het podium, Tim Merlier kwam nipt te kort om zijn ploegmaat Van Aert te vervoegen bij de eerste drie. Vincent Bastaens was de primus bij de elite zonder contract.

© BELGA

<span itemprop="name" content="Kersvers Belgisch kampioen Van Aert heeft meteen kus in petto voor vriendin"></span> <span itemprop="description" content=""></span> <span itemprop="duration" content="23"></span> <span itemprop="thumbnail" content="http://cfvod.kaltura.com/p/1467261/sp/146726100/thumbnail/entry_id/1_hvi9ve08/version/100011"></span> <span itemprop="width" content="568"></span> <span itemprop="height" content="350"></span>

Top tien:

1. Wout van Aert

2. Kevin Pauwels

3. Laurens Sweeck

4. Tim Merlier

5. Toon Aerts

6. Tom Meeusen

7. Michael Vanthourenhout

8. Jim Aernouts

9. Gianni Vermeersch

10. Klaas Vantornout

Bekijk hier de volledige uitslag.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer